Davadan Vazgeçme mi Feragat mi Mantıklı?
DAVADAN FERAGAT NEDİR?
FERAGAT NASIL YAPILMALIDIR?
-
Feragat dilekçeyle veya yargılama (duruşma, keşif vs.) sırasında sözlü olarak yapılır.
-
Feragatin sonuç doğurması için mahkemenin veya davalının onayına ihtiyaç yoktur.
-
Kısmen feragat halinde, feragat edilen talep sonucu dilekçede yahut tutanakta açıkça gösterilmesi gerekir. Kısmen feragatin davacı tarafından hak kaybına uğranmadan özenli bir şekilde yapılması gerekir.
-
Feragatin herhangi bir kayıt ve şart içermeden yapılması gerekir.
FERAGAT NE ZAMAN YAPILMALIDIR?
Feragat hüküm kesinleşmesi anına kadar yapılabilir. İstinaf veyahut temyiz aşamasında olan bir dava için de feragat yapılabilir. Hüküm verilmesinden sonra yapılan feragatlerde istinaf veya temyiz mahkemesi inceleme yapmaksızın ek karar verilerek hükmü veren mahkemeye gönderir.
FERAGATİN SONUÇLARI NELERDİR?
Feragatin hata, hile ve ikrah gibi irade bozuklukları etkisinde yapılması halinde yeni bir dava açılarak feragatin iptali talep edilebilir. (Yargıtay 22. H. D. 04/04/2016 Tarih ve 2016/7106 E. 2016/9735 K.)
DAVADAN FERAGAT HALİNDE YARGILAMA GİDERLERİ KİME AİT OLUR?
Hukuk Muhakemeleri Kanunun 312.maddesine göre; feragat beyanında bulunan davacı, davayı kaybetmiş gibi yargılama giderlerini karşılamakla yükümlüdür. Kısmi feragat halinde ise, yargılama giderleri feragat edilen kısma göre hükmedilir.
AVUKAT MÜVEKKİLİ ADINA FERAGAT İŞLEMİ YAPABİLİR Mİ?
DAVANIN GERİ ALINMASI NEDİR?
DAVANIN GERİ ALINMASI ŞARTLARI
-
Davanın geri alınabilmesi için davalının açık rızası alınmak zorunludur.
-
Hüküm kesinleşmesine kadar dava geri alınabilir. Ancak hüküm kesinleştikten sonra bu işlem yapılamaz.
Anılan şartların sağlanmaması halinde davacının davasını geri alabilmesi mümkün değildir.
DAVANIN GERİ ALINMASININ SONUÇLARI
HMK m.123’e göre davanın geri alınması halinde davanın açılmamış sayılmasına karar verilir. Davanın açılmamış sayılması, davanın açılmasıyla birlikte doğan tüm sonuçların ortadan kalkması anlamına gelmektedir. Bu durumda davaya ilişkin kayıt kapatılır ve bu karar usule ilişkin son karardır. Davanın açılmamış sayılması bir kesin hüküm olmayıp bu karara karşı itiraz yolu açıktır.
YARGILAMA GİDERLERİ
Mahkemece verilen geri alma kararına kadar yapılan yargılamada oluşan kanaate göre haksız olduğu düşünülen tarafa vekâlet ücreti ve diğer yargılama giderleri yüklenir.
DAVADAN FERAGAT VE DAVANIN GERİ ALINMASI ARASINDAKİ FARKLAR
Yargıtay’ın bir kararında davadan feragat ve davanın geri alınması müesseseleri arasındaki farklara yer verilmiştir. Buna göre;
-
Davadan feragat yapılması için davacının feragat bildirimini mahkemeye sunması yeterli iken, davanın geri alınması için davacının davanın geri alınması talebinin davalı/lar tarafından açık bir şekilde onaylanması gerekir.
-
Davadan kısmen feragat mümkün iken dava kısmen geri alınmaz.
-
Davadan feragat edilmesi halinde aynı dava tekrar açılamaz ancak davanın geri alınması halinde aynı dava ileride tekrar açılabilir.
-
Davadan feragat halinde kesin hüküm niteliğinde karar verilirken, davanın geri alınması halinde davanın açılmamış sayılması kararına karşı itiraz yolu açıktır.
-
Davadan feragat halinde davacı yargılama giderleri ve vekalet ücretini ödemekle yükümlü iken davanın geri alınması halinde o ana kadar yürütülen yargılama neticesinde mahkeme nezdinde oluşan kanaate göre haksız olduğu düşünülen tarafa yargılama giderleri ve vekalet ücreti yükletilir.
Makalemizde yer alan bilgiler neticesinde davadan feragat ve davanın geri alınması müesseseleri tarafların hak kaybına uğramaması adına oldukça dikkatli bir şekilde yapılması gerekmektedir. Dolayısıyla ilgili yollara başvurmanız halinde avukattan yardım almanızı tavsiye ederiz.