Overbooking Hakkında Önemli Bilgiler

Cezaevi Ziyareti Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Cezaevi Ziyareti Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Cezaevinde bulunan hükümlü veya tutuklu bireyler için aileleri ve yakınları ile görüşmek büyük bir önem taşımakta olup hukukumuzda tutuklu/hükümlülerin cezaevi ziyaretine ilişkin esaslar detaylı bir şekilde düzenlenmiştir.

KİMLER TUTUKLU VEYA HÜKÜMLÜYÜ CEZAEVEVİNDE ZİYARET EDEBİLİR?

Hükümlü ve tutuklular; eşi, anne ve babası, büyükanne ve büyükbabası, çocuğu, torunu, kardeşi, gelini, damadı, kayınbiraderi, baldızı, yengesi, eniştesi, görümcesi, kayınvalidesi, kayınpederi, kayınvalidesinin annesi ve babası, kayınpederinin anne ve babası, eşinin başkasından olma çocuğu, büyükanne ve büyük babasının anne ve babaları, torun çocuğu, kardeş çocuğu, eşi, amcası, halası, dayısı, teyzesi ve bunların eşleri ile vasisi ve kayyımıyla görüşebilir.

Yukarıda sayılan kişiler dışında tutuklu/hükümlünün görüşmek istediği bir yakını ile görüşmesi için; Hükümlü veya Tutukluların Ziyaret Edilmeleri Hakkında Yönetmelik m.9/2’ye göre en fazla üç kişi olacak şekilde ziyaretçilerin adı, soyadı ve bilmesi halinde adreslerini cezaevi yönetimine bildirerek ilgili kişilerin ziyaretçi listesine eklenmesini talep etmesi gerekir.

Yönetmelikçe belirtilen görüşülebilecek kişilerden veya ziyaretçi listesinde yer alan kişiler haricinde kalanlar makul sebep bulunması halinde Cumhuriyet başsavcılığı tarafından verilen yazılı izinle cezaevi ziyaretinde bulunabilir.

Aynı ceza infaz kurumu ya da birden fazla ceza infaz kurumunun bir arada bulunduğu yerleşkedeki farklı kurumlarda barındırılmakta olan hükümlü veya tutuklular, yönetmeliğin m.9/1’de yer alan kişilerden olmaları şartıyla Cumhuriyet başsavcılığının yazılı emri ile birbirleriyle görüşebilir.

Yönetmeliğin 11.maddesine göre ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına hükümlü olanları; eşi, çocukları, torunları, torunlarının çocukları, annesi, babası, büyükannesi, büyükbabası, büyükannesi ve büyükbabasının anne ve babaları, kardeşleri ve vasisi dışında kimse ziyaret edemez.

Avukatlar, müvekkilleriyle cezaevinin ziyaret uygun olduğu zamanlarda görüşebilir. Avukatlar açık görüş koşullarında müvekkilleriyle görüşür.

TUTUKLU VEYA HÜKÜMLÜNÜN CEZAEVİ ZİYARETLERİ NE ŞEKİLDE OLUR?

Tutuklu veya hükümlü ile yapılan cezaevi ziyareti açık görüş ve kapalı görüş olmak üzere iki farklı şekilde yapılmaktadır. Açık görüşler cezaevi yönetiminin uygun göreceği bir alanda, ziyaretçi ve tutuklu/hükümlünün maddi temasta bulunabileceği bir şekilde yapılmaktadır. Yönetmelik gereğince açık görüş ayda bir kere olacak şekilde önceden belirlenmiş olan bir hafta içerisinde yapılır.

Açık görüş süresi yetişkin tutuklu/hükümlü için 1,5 saatten fazla olmayacak şekilde 09.00-17.00 saatleri arasında gerçekleştirilir. Çocuk tutuklu/hükümlülerin açık görüşleri ise bir saatten az, üç saatten fazla olmamak şartıyla cezaevi yönetimi tarafından belirlenir.

Kapalı görüş ise, tutuklu/hükümlünün ziyaretçiyle olan her türlü maddi temasın önlendiği bir şekilde yapılmaktadır. Kapalı görüş günü kurumun fiziki yapısına göre cezaevi yönetimi tarafından belirlenir. Görüş süresi  yarım saatten az, bir buçuk saatten fazla olacak şekilde belirlenemez. Çocuk tutuklu/hükümlüler için ziyaret süresi bir saatten az, üç saatten fazla olmamak üzere belirlenir.

Yönetmelik hükmüne göre böylelikle 3 kez kapalı, bir kez açık görüş olacak şekilde tutuklu/hükümlüler ziyaretçileriyle bir ay içerisinde toplamda 4 defa görüşme hakkına sahiptir.

Belirtilen gün ve saatte tutuklu/hükümlü ile görüşmeyen ziyaretçi makul bir sebebin olması halinde Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından verilen yazılı izin ile cezaevi ziyaretini gerçekleştirebilir.

Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına hükümlü olanlar, kapalı ve açık görüşlerde ceza infaz kurumu müdürünün belirleyeceği gün, saat ve koşullar içinde, on beş günlük aralıklarla ve günde bir saati geçmemek üzere görüşebilir. 

Avukatlar açık görüş koşullarında müvekkilleriyle görüşür.

AVUKATIN TUTUKLU VEYA HÜKÜMLÜYÜ CEZAEVİ ZİYARETİ

Avukatlar açık görüş koşullarında konuşulanların duyulamayacağı bir şekilde müvekkilleriyle görüşür. Ancak vekâletnamesi olmayan avukat cezaevinde olan müvekkili ile en fazla 3 kere görüşebilecektir. Stajyer avukatlar, avukatlarıyla birlikte bulunmak koşuluyla tutuklu/hükümlüyü cezaevinde ziyaret edebilir.

Detaylı bilgi almak ve danışmanlık hizmetleri için iletişim bölümündeki bilgilerden Kayseri avukatlık büromuz Polat Hukuk Bürosu’na ulaşabilirsiniz.