Çekte Zamanaşımı Süresi Ne Kadardır?
Çekte zamanaşımı
Hamilin, cirantalarla keşideci ve diğer çek borçlularına karşı haiz olduğu müracaat hakları, ibraz müddetinin bitiminden itibaren üç yıl geçmekle zamanaşımına uğrar. (Çekte zamanaşımı ibraz süresinin bitimi ile başlar TTK m. 814). Çek borçlularından birinin diğerine karşı sahip olduğu başvurma hakları bu çek borçlusunun çeki ödediği veya çekin dava yoluyla kendisine karşı ileri sürüldüğü tarihten itibaren üç yıl geçmekle zamanaşımına uğrar.
Örneğin çekin keşide tarihi 1.1.2013 ve keşide ve ödeme yeri Ankara ise, son ibraz günü 11.1.2013’dür. Hâmil, çeki 5.1.2013’de ibraz etse ve karşılıksızlık durumu aynı gün tespit edilse bile, zamanaşımı süresi 13.1.2013’da başlayacak ve üç yıl geçmekle zamanaşımına uğrayacak.Karşılıksız çekte şikâyet süresi 6 aydır. Kısmî ödeme durumunda, çekin ön ve arkası bankaca ücretsiz olarak fotokopi ile hâmile verilir ve hâmil bu fotokopi ile dahi icra takibine ve savcılıklara başvurabilir (kısmî ödeme durumunda, senedin aslı verilmez, icra dairesi de arayamaz. Mahkeme gerekli görürse, aslını isteyebilir).
Zamanaşımını kesen işlemler
Dava açılması, davanın ihbar edilmesi, icra takibi yapılması ve alacağın iflas masasına kaydettirilmesiyle zamanaşımı kesilir (TTK m. 751).
Zamanaşımını kesmeyen işlemler
Tasarrufun iptali davası (İİK.277), üçüncü kişi tarafından açılan istihkak davası (ÎİK.97), delil tespiti, kıymet takdiri, ihtiyati haciz, ihtiyati tedbir ve davanın açılmamış sayılmasına dair verilen karar zamanaşımını kesmez.