Sanığın Kendisine Görevi Gereği Verilen Kullanıcı Kodu Ve Şifre İle Sorgulama Yapması Verileri Hukuka Aykırı Olarak Verme Veya Ele Geçirme Suçunu Oluşturmaz

Arama ve elkoyma kararına itiraz dilekçesi örneği

Arama ve elkoyma kararına itiraz dilekçesi örneği

Arama ve elkoyma kararına itiraz dilekçesi nasıl hazırlanır

Arama ve elkoyma kararına itiraz dilekçesi örneği aşağıdadır. Aşağıda yer alan itiraz dilekçesi örnek olarak sunulmuştur. Arama ve elkoyma kararına itiraz dilekçesini hazırlarken içinde bulunduğunuz durumun özelliklerini dilekçeye yazmanız gerekmektedir.

Arama ve elkoyma kararına itiraz nereye yapılır

Ceza Muhakemesi Kanunu‘nun 116. vd. maddelerinde düzenlenen arama ve elkoyma kararına itiraz dilekçesi ilgili sulh ceza hakimliğine verilir.

… Sulh Ceza Hakimliğine

Dosya No            : 2019/…… D.İş

İTİRAZ EDEN      : … (TC Kimlik No: …)

KONU                  : … Cumhuriyet Savcılığının / Sulh ceza hakimliğinin …/…/2019 tarih ve  2019/… D.İş sayılı arama ve elkoyma kararına itirazımızdır.

AÇIKLAMALAR :

… Cumhuriyet Savcılığı / … Sulh Ceza Hakimliği (arama ve elkoyma kararını veren birim hangisi ise onu belirtiniz) tarafından somut hiçbir bilgi sunulmaksızın evimde (ya da işyerimde / arabamda) arama yapılmıştır. Arama işlemine dayanak yapılan karar açıkça Kanuna aykırıdır.

Şöyle ki;

Tamamen soyut ifadelerle arama kararı talep edilmiş, … Cumhuriyet Savcılığı / … Sulh ceza hakimliği tarafından da hiçbir değerlendirme yapılmadan arama ve elkoyma kararı verilmiştir.

Tarafıma yöneltilen suçlama haksız ve dayanaksızdır. Makul hiçbir maddi açıklaması olmayan bir suçlama gerekçesiyle arama kararı verilmesi doğru olmamıştır.

Arama kararında neyin aranacağı anlaşılmadığı gibi sınırı da belirli değildir.

(Bu bölüme açıklamalarınızı ve somut koşulları yazınız)

İtiraz konusu karar Kanuna ve AİHM kararlarına da açıkça aykırıdır. AİHM kararlarında yapılan değerlendirmeler, soyut ifadelerle ve sınırı belirtilmeyen bir karar verilemeyeceğini belirtmektedir.

Müdahalenin, pratikte, izlenen amaçla orantılı olup olmadığını belirlemek için her davanın özel koşullarını incelenmelidir. Aramayı gerektiren suçun ciddiyeti, arama emrinin çıkarılma koşulları ve ne şekilde çıkarıldığı, özellikle aramadan önce elde bulunan diğer delil unsurları incelenmelidir. Özellikle arama yapılacak yerin niteliği ve müdahalenin mantık dışı etkileri olmaması amacıyla alınan önlemler bakımından arama emrinin içeriği ve kapsamı ve aramanın hedef aldığı kişinin itibarı üzerindeki etkileri dikkate alınmalıdır (Almanya/Buck, B. No: 41604/98, para. 45).

Arama ve elkoyma kararında hangi delil unsurlarına dayanarak ihtilaflı arama emrini çıkardığı açık bir şekilde ortaya konmamış, sadece emniyet müdürlüğünün Cumhuriyet savcısına gönderdiği yazıda yer alan oldukça genel, kısa ve öz açıklamalarla yetinilmiştir.

Arama emri verilirken, hiçbir konuda sınırlama konulmamış, sadece tarihini ve bunun bir defaya mahsus olduğunu belirtmiştir.

Aramanın gerekçesi ve neyin arandığı hakkında hiçbir bilgi içermeyen bu emir, bu şekliyle polislere oldukça geniş bir yetki tanımıştır. Oysa bir arama emri, aramayı yürüten polislerin belirlenen araştırma alanına uyum gösterip göstermedikleri konusunda kontrol imkanı sağlayan asgari bilgiler içermelidir.

NETİCE VE TALEP : Yukarıda arz ve izah edilen nedenlerle;

Makul şüphe olarak değerlendirilebilecek bir delil olmaması ve herhangi bir sınır belirtilmemesi nedeniyle hukuka aykırı olarak verilen ARAMA VE ELKOYMA KARARININ İTİRAZEN İNCELENEREK KALDIRILMASINA karar verilmesini arz ve talep ederim.