Ad ve Soyad Değiştirilmesine İtiraz Davası Nasıl Açılır?
4721 sayılı Türk Medeni Kanunu madde 27 – Adın değiştirilmesi, ancak haklı sebeplere dayanılarak hâkimden istenebilir.
Adın değiştirildiği nüfus siciline kayıt ve ilân olunur.
Ad değişmekle kişisel durum değişmez.
Adın değiştirilmesinden zarar gören kimse, bunu öğrendiği günden başlayarak bir yıl içinde değiştirme kararının kaldırılmasını dava edebilir.
Ad ve Soyad Değiştirilmesine İtiraz Davası
Bir kimsenin adını ve soyadını değiştirilmesinden zarara uğradığı iddia eden kişi veya kişiler, ad ve soyadı değişikliğini öğrendiği günden başlayarak bir yıl içinde değiştirme kararına itiraz ederek kaldırılmasını dava edebilir. Bu süre hak düşürücü süredir. Öğrenme gününden itibaren bir yıl geçtikten sonra açılan dava dinlenmeyecektir.
Adın ve soyadının değişikliğine itiraz davası, kararı veren mahkemeye açılacaktır. İtiraz eden kişi, ad ve soyadı değişikliğinden dolayı önemli bir zarar görmüş olmalıdır. Bu zarar maddi ya da manevi olabilir.
İtiraz edecek kişi adın ve soyadının değiştirilmesinden zarara uğrayan kişidir. Yeni adın ve soyadının alınmasının dışında eski adın ve soyadının değiştirilmesi de (terk edilmesi de) kişinin zarara uğramasına yol açabilir. Örneğin: Kocasının eski soyadı ile belirli bir alanda ün yapan kadın, kocasının soyadını değiştirmesiyle yeni soyadını alacak, eski soyadını yitireceğinden bu durum onun uğraş alanında sağladığı ünü ve saygınlığı zarara uğratabilir.
Mahkemece itirazın haklı olup olmadığı, itiraz eden kişinin ad ve soyadı değişikliğinden önemli bir zarara uğrayıp uğramadığını hâkim takdir edecektir.(TMK.m.4)
Yapılan yargılama sonunda itiraz haklı görülecek olursa, ad ve soyadı değişikliği kararı kaldırılacak ve ilgili kişi eski ad ve soyadına dönecektir. Fakat bu arada iyiniyetli üçüncü kişilerin korunması gerekir. Bunun içinde itirazın kabulüne ilişkin kararın kesinleşmesine kadar geçen dönemde, kişinin yeni adı veya soyadı ile yaptığı işlemlerin geçerli sayılması gerekir.
Ad ve Soyad Değiştirilmesine İtiraz Davası Görevli Mahkeme
İtiraz edilen ad ve soyadının değiştirilmesine veya düzeltilmesine karar veren Asliye Hukuk Mahkemesi
Ad ve Soyad Değiştirilmesine İtiraz Davası Yetkili Mahkeme
İtiraz edilen ad ve soyadının değiştirilmesine veya düzeltilmesine karar veren Asliye Hukuk Mahkemesi
Ad ve Soyad Değiştirilmesine İtiraz Davası Davacı
Ad ve soyadı değişikliğinden önemli bir zarar uğrayan veya uğrayanlar
Ad ve Soyad Değiştirilmesine İtiraz Davası Davalı
Ad ve soyadının değiştirilmesine veya düzeltilmesi davası açarak yeni ad ve soyadı alan kimse veya kimseler
Ad ve Soyad Değiştirilmesine İtiraz Davası Dava açma süresi
Ad ve soyadı değişikliğinin öğrenildiği günden başlayarak bir yıl içinde değiştirme veya düzeltilme kararına itiraz ederek kaldırılmasını dava edilecektir. Bu süre hak düşürücü süredir.
Öğrenme gününden itibaren bir yıl geçtikten sonra açılan dava dinlenmeyecektir.
Ad ve Soyad Değiştirilmesine İtiraz Davası Konu İle İlgili Dikkat Edilecek Hususlar
l-Ad veya soyadı değiştirilmesinden veya düzeltilmesinden zarar görenlerin kararı veren mahkemeye itiraz etmeleri durumunda mahkeme, itiraz edenin ve itiraz edilenin delillerini toplayacak, değişiklikten bir zararın bulunup bulunmadığı araştırılacaktır.
2-İtiraz edenin zararının, önemli bir zarar olup olmadığı ve devam edip etmediği araştırılacaktır.
3-Ad ve soyadı değişikliği veya düzeltilmesi kararının öğrenildiği günden başlayarak bir yıl içinde davanın açılıp açılmadığı tespit edilecektir. Bir yıllık süre hak düşürücü süredir. Bu süre geçtikten sonra açılan dava dinlenmeyecektir.
4-Dava basit yargılama usulüne tabidir. Her türlü delille ispat edilebilir. Adli tatilde de görülür.
5-Ad ve soyadı değişikliği veya düzeltilmesi davaları Cumhuriyet savcısı huzuru ile yapılmışsa ve duruşmada nüfus idaresi temsilcisi bulunmuşsa bunlarında davada hazır bulunacaktır.
6-Mahkemece itirazın haklı olup olmadığı, itiraz eden kişinin ad ve soyadı değişikliğinden önemli bir zarara uğrayıp uğramadığını hâkim takdir edecektir.
7-Yapılan yargılama sonunda itiraz haklı görülecek olursa, ad ve soyadı değişikliği kararı kaldırılacak ve ilgili kişi eski ad ve soyadına dönecektir.
8-Hüküm kesinleştiğinde verilen kadar değiştirme ve düzeltme kararında olduğu gibi mahkemece nüfus idaresine gönderilecektir.