Sanığın Kendisine Görevi Gereği Verilen Kullanıcı Kodu Ve Şifre İle Sorgulama Yapması Verileri Hukuka Aykırı Olarak Verme Veya Ele Geçirme Suçunu Oluşturmaz

TCK m 209 Açığa İmzanın Kötüye Kullanılması Suçu ve Cezası

TCK m 209 Açığa İmzanın Kötüye Kullanılması Suçu ve Cezası

MADDE 209.- (1) Belirli bir tarzda doldurulup kullanılmak üzere kendisine teslim olunan imzalı ve kısmen veya tamamen boş bir kağıdı, verilme nedenin­den farklı bir şekilde dolduran kişi, şikâyet üzerine, üç aydan bir yıla kadar ha­pis cezası ile cezalandırılır.

  • ) İmzalı ve kısmen veya tamamen boş bir kağıdı hukuka aykırı olarak ele geçirip veya elde bulundurup da hukuki sonuç doğuracak şekilde dolduran kişi, belgede sahtecilik hükümlerine göre cezalandırılır.

TCK m 209 Açığa İmzanın Kötüye Kullanılması Suçu Açıklama

YTCK’nun 209.maddesinde, 765 sayılı ETCK’nun 509.maddesinde yer alan iki suç tipi düzenlenmiştir. ETCK’nun 509.maddesinde yer alan üçüncü suç tipi olan “bedelsiz senedi kullanma” suçuna 156.maddede yer verilmiştir.

Maddenin 1.fıkrasındaki suç tanımında, eski madde metnindeki “sahibinin zara­rına olarak hukukça hükmü haiz bir muamele yazar veya yazdırır” şeklindeki icra hareketi “verilme nedeninden farklı bir biçimde doldurma” olarak ifade edilmiştir. Suçun unsurlarında bir farklılık söz konusu değildir. Keza 2.fıkradaki suç tanımın­da da eski metindeki “bu imzalı ve yazısız kağıt esasen kendisine tevdi ve teslim olunmayıp da bertakrip ele geçirerek” şeklindeki ifade tarzı yerine terminolojik yenilenmeye gidilerek aynı anlama gelen “imzalı ve kısmen veya tamamen boş bir kağıdı hukuka aykırı olarak ele geçirip veya elde bulundurup da…” ifadesine yer verilmiştir.

TCK m 209 Açığa İmzanın Kötüye Kullanılması Suçu Suçla Korunan Hukuksal Değer

Açığa imzanın kötüye kullanılması suçları, ispat araçlarının her türlü sahtecilik­ten uzak olduğuna ve sözleşmelere ilişkin kamu güvenini zedelemektedir. Suçun düzenlendiği bölüm başlığından da anlaşıldığı üzere bu suçlarla korunmak isteni­len hukuksal yarar, kamu güvenidir.

TCK m 209 Açığa İmzanın Kötüye Kullanılması Suçu Suçun Konusu

Maddede tanımlanan suçların maddi konusu, güvene dayalı olarak veya huku­ka aykırı olarak elde edilen imzalı fakat kısmen veya tamamen boş olan ve bu haliy­le “belge” oluşturmayan bir kağıttır. “Kısmen veya tamamen boş bir kağıt” ibare­sini, belge oluşturmayan, tamamlanmış bir hukuki işlemi ifade etmeyen imzalı ve fakat kısmen veya tamamen boş bir kağıt olarak anlamak gerekir. Buna göre, imzalı kağıt üzerinde hukuki işlemin yazılabilmesini sağlayacak derecede bir açıklık bıra­kılmış olması ve yazılmış bulunan yazıların hukuki bir hüküm ifade etmemesi ye­terli ve gereklidir. Maddenin 1.fıkrasındaki suçta fail, kendisine teslim edildiği anda “belge” niteliğinde bulunmayan “belge” haline getirmektedir. Burada imza sahibi, suça konu olan imzalı ve kısmen veya tamamen boş bir kağıdı kendi isteği ile “belirli bir tarzda doldurulup kullanılmak üzere” faile teslim etmekte ancak fail bunu “verilme nedeninden farklı bir şekilde” doldurmaktadır. Eğer suça konu olan kağıt faile teslim edilmiş olmayıp da, fail bu kağıdı hukuka aykırı herhangi bir yolla ele geçirmiş ve hukuki sonuç doğuracak şekilde doldurmuşsa bu durumda 209/2.fıkradaki suçtan ve ayrıca belgenin ele geçiriliş biçimine göre dolandırıcılık veya yağma suçundan dolayı failin sorumluluğu söz konusu olmaktadır.

Fail verildiği andaki durumu itibariyle gerçek ve tam bir belgeye ekleme yapıl­ması halinde bu suç değil, belgenin niteliğine göre özel veya resmi belgede sahteci­lik suçu işlenmiş olur. Bu suçun konusunu oluşturması için, kısmen veya tamamen boş kağıdın faile teslim edilmeden veya hukuka aykırı olarak ele geçirilmeden önce “imzalı” olması gerekir. İmzanın bizzat fail tarafından atılması veya failin doldur­duğu kağıdı mağdura zorla imzalatması halinde bu suç değil, fiilin işleniş biçimine göre senedin yağması veya sahtecilik suçları oluşabilir.

Açığa imza atan, teslimi bizzat yapabileceği gibi, kendisinin uygun göreceği yöntemler, araçlar veya kişiler aracılığı ile de teslim olduğu gerçekleştirilebilir.

TCK m 209 Açığa İmzanın Kötüye Kullanılması Suçu Suçun Faili

Kendisine sahibinin serbest iradesiyle teslim edilen veya hukuka aykırı herhangi bir biçimde imzalı boş kağıdı ele geçiren ve kullanan herkes bu suçların faili olabilir.

TCK m 209 Açığa İmzanın Kötüye Kullanılması Suçu Suçun Mağduru

Bu suçların mağduru, suça konu olan kısmen veya tama­men boş olan kağıtta imzası bulunan kişi veya kişilerdir.

TCK m 209 Açığa İmzanın Kötüye Kullanılması Suçu Suçun Maddi Unsuru

209/l.Fıkradaki Suçun Maddi Unsuru

Kısmen veya tamamen boş ve imzalı kağıdın “verilme nedeninden farklı biçimde do!durulması”dır. Suç, kısmen veya tamamen boş olan kağıdın doldurularak belge haline getirilmesiyle tamamlanmak­tadır. Ayrıca doldurulan belgenin kullanılmış olması aranmamıştır. Boş kağıda yazılan işlemin batıl olması suçun oluşmasını engellemez.

Yargıtay, geçmişte olduğu gibi yeni bir kararında da “24.03.1989 gün ve 1/2 sayı­lı İçtihadı Birleştirme Kararı ve yerleşik Yargıtay uygulamaları karşısında, imzalı ve yazısız bir kağıda sahibinin zararına hukukça geçerli bir yazı yazıldığı iddiasının HUMK’nun izin verdiği ayrık durumlar dışında tanıkla ispatının olanaksız olduğu­na” karar vermiştir. Bu konuda hukuk mahkemesinde açılmış bir dava varsa, mahkemece CMK’nun 218.maddesi uyarınca bu davanın sonuçlanması ile ilgili olarak “bekletici sorun” kararı verilebilir.

209/2.Fıkradaki Suçun Maddi Unsuru

İmzalı ve kısmen veya tamamen boş bir kağıdı; hukuka aykırı olarak ele geçirip veya elde bulundurup da “hukuki so­nuç doğuracak şekilde doldurmak”tır. Bu durumda, imzalı kağıt teslim veya tevdi edilmemiş, fail bunu hukuka aykırı herhangi bir suretle (örneğin; çalmak suretiyle, hileyle, zorla) ele geçirmektedir. Bu itibarla, 209/2.fıkrada yapılan yollama uyarınca fail belgenin niteliğine göre resmi veya özel belgede sahtecilik hükümlerine göre cezalandırılacaktır. Ayrıca, belgenin ele geçiriliş biçimine göre failin hırsızlık, do­landırıcılık veya yağma suçundan dolayı da cezalandırılması gerekir.

TCK m 209 Açığa İmzanın Kötüye Kullanılması Suçu Suçun Manevi Unsuru

Bu suçların manevi unsuru bakımından genel kast yeterlidir. Failin saiki önem taşımaz. Bu suçların taksirle işlenmesi mümkün değildir.

TCK m 209 Açığa İmzanın Kötüye Kullanılması Suçu Suça Etki Eden Nedenler

Bu suçlara ilgili olarak cezanın artırılmasını gerektiren özel bir hüküm öngörül­memiştir. Sahtecilik suçlarına özgü daha az cezayı gerektiren hal (211.md.) bu suç­lar bakımından da uygulanabilir. Buna göre, bir hukuki ilişkiye dayanan alacağın ispatı veya gerçek bir durumun belgelenmesi amacıyla bu suçların işlenmesi halin­de, verilecek ceza, yarısı oranında indirilir.

TCK m 209 Açığa İmzanın Kötüye Kullanılması Suçu Teşebbüs

Bu suçlar, imzalı ve kısmen veya tamamen boş bir kağıdın doldu­rulmasıyla tamamlandığından, bu suçlara teşebbüs mümkün değildir.

TCK m 209 Açığa İmzanın Kötüye Kullanılması Suçu İştirak

Aralarında iştirak iradesi bulunması koşuluyla, boş kağıt kendisine teslim edilen kişi ile, onu dolduran kişi, her ikisi de suçun müşterek faili olarak cezalandırılmalıdır. Bu suçlara, şerik (azmettiren veya yardım eden) sıfatıyla da iştirak mümkündür.

TCK m 209 Açığa İmzanın Kötüye Kullanılması Suçu İçtima

212.maddede yer alan özel içtima hükmü uyarınca, suça konu olan belgenin bir başka suçun işlenmesi sırasında kullanılması halinde hem 209. madde­deki suçtan ve hem de ilgili suçtan dolayı ayrı ayn cezaya hükmolunur. Bu suçların zincirleme suç biçiminde işlenmesi mümkündür.maddenin 2.fıkrasındaki suçun işleniş biçimine göre failin bu suçun yanı sıra ilgili suç hükümleri (hırsızlık, dolan­dırıcılık, yağma gibi) uyannca gerçek içtima kurulları uyarınca cezalandırılmaları gerekir.

TCK m 209 Açığa İmzanın Kötüye Kullanılması Suçu Kovuşturma

2O9.maddenin 1.fıkrasında yer alan suçun soruşturulması ve kovuşturulması suçtan zarar görenin şikâyetine bağlıdır. Şikâyet süresi, YTCK’nun 73/1.fıkrası uyarınca suçtan zarar gören mağdurun suçu öğrendiği tarihten itibaren altı aydır. Maddenin 2.fıkrasında tanımlanan suç, C.Başsavcılığınca genel hükümle­re göre re’sen soruşturulur ve kovuşturulur.

TCK m 209 Açığa İmzanın Kötüye Kullanılması Suçu Görevli Mahkeme

Maddenin 1.fıkrasında yer alan suç dolayısıyla açılan da­vaya bakma görevi 5235 sayılı Kanunun lO.maddesi uyarınca sulh ceza mahkeme­sine aittir. Maddenin 2.fıkrasmda yapılan yollama uyarınca resmi veya özel belgede sahtecilik suçundan dolayı açılan davaya bakma görevi asliye ceza mahkemesine aittir.

TCK m 209 Açığa İmzanın Kötüye Kullanılması Suçu Suçun Yaptırımı

Maddenin 1.fıkrasındaki suçun yaptırımı üç aydan bir yıla kadar hapis cezasıdır. İkinci fıkradaki suçun faili ise, belgenin niteliğine göre resmi veya özel belgede sahtecilik hükümlerine göre cezalandırılacaktır.

TCK m 209 Açığa İmzanın Kötüye Kullanılması Suçu Dava Zamanaşımı

Bu suçların dava zamanaşımı süresi YTCK’nun 66/1-e bendi uyarınca bu suçların dava zamanaşımı süresi sekiz yıldır.