Overbooking Hakkında Önemli Bilgiler

Hükümlülerin Ceza İnfaz Kurumlarına Kabul İşlemleri Nelerdir?

Hükümlülerin Ceza İnfaz Kurumlarına Kabul İşlemleri Nelerdir?

Uzun ve kısa süreli hapis cezasının infazına yönelik olarak yapılması gereken iş ve işlemler üzerine ele geçirilen hükümlüler, hapis cezasının infazı için infaz kurumuna kabul edilir.

Hükmen tutuklu bulunan hükümlüler ise kararın kesinleşmesi üzerine, tutuk­luluk hali sona erer. Bu halde hükümlü, tutuklular bölümünden çıkarılarak, hüküm­lüler bölümüne konulur.

Ceza ilamlarının yerine getirilmesi kamu düzenini ilgilendirdiğinden bu hu­susta yapılan masrafların Devletçe karşılanması gerekir.

Kuruma Alınma Ve Kayıt İşlemleri

Bir kişinin cezaevine alınma şartı:

Haklarında kesinleşmiş hapis cezasını içeren mahkûmiyet ve ödenmeyen adli para cezalarının hapse çevrilmesine ilişkin karar bulunanlar, Cumhuriyet Başsavcı­lığının yazılı emriyle ceza infaz kurumuna gönderilirler, (m. 21/1 f. 1. cümle)

Kabul odasına alınma ve doktor muayenesi:

Üstleri ve eşyaları arandıktan sonra kabul odalarına konulur ve hekim muayenesinden sonra kuruma yerleştirme işlemleri yapılır, (m. 21/1 f. 2. cümle)

Hükümlü defterine kayıt:

Ceza infaz kurumuna alınan hükümlülerin adı ve soyadı, işledikleri suç, cezalarının türü ve süresi, mahkûmiyet ilâmının tarih ve numarası ve infaza başlandığı gün “hükümlü defteri”ne kayıt olunur. Bu defterdeki sıra numarası, hükümlünün numarasını oluşturur, (m. 21/2)

Teşhis amacıyla kişisel verilerin kayıt altına alınması ve usulü:

Tanıya yönelik olarak hükümlülerin parmak ve avuç içi izleri alınır, fotoğrafları çekilir, kan grupları, vücutlarının dış özellikleri ve ölçüleri belirlenir. Kayıt altına alınan söz konusu bilgiler hükümlünün kişisel dosyasında veya elektronik ortamda saklanır. Bu bilgiler, Kanunun zorunlu kıldığı hâller dışında hiçbir kurum ve kişiye verilemez, (m. 21/3)

Hükümlüler İle Yakınları ve İlgililerin Bilgilendirilmesi

Hükümlülerin bilgilendirilmesi:

Hükümlülere, kuruma alındıklannda uygulanacak iyileştirme çalışmaları, disiplin suçları ve cezaları, bilgi edinme ve şikâyet yolları, hak ve sorumlulukları gibi konular ile kurumdaki yaşam biçimine uyum sağlamaları için gereken bilgiler, kurum yöneticileri tarafından sözlü olarak anlatılır ve yazılı olarak tebliğ olunur. İnfaz sonrası koruma ve yardım konusunda ayrıca bilgi verilir. Türkçe bilmeyen yabancı uyruklu hükümlülere kendi dilinde, mümkün olmadığında İngilizce, Fransızca veya Almanca olarak bildirilir. Duyma ve konuşma engellilere işaret diliyle anlatılır. Görme engellilere ise kendi alfabeleri ile yazılmış kitapçık verilir, (m. 22/11

Hükümlülerin ailelerine, diplomatik temsilcilik veva konsolosluğa bilgi verilmesi

Hükümlülerin ceza infaz kurumlarına alınmadıklarında, başka kuruma nakillerinde ve hastaneye yatırılmalarında, istekleri üzerine ailelerine veya gösterdikleri kişilere hükümlü yabancı ise, yazılı olarak karşı çıkmaması hâlinde, uyruğu olduğu devletin diplomatik temsilcilik veya konsolosluğuna durum bildirilir, (m. 22/2)

Askerlik şubelerine bildirim yükümlülüğü:

Askerlik çağma giren, hâlen silâh altında bulunan kişilerin ceza infaz kuram­larına alınmalarında, başka kurama nakillerinde veya kuramda iken askerlik çağına girmeleri veya salıverilmeleri hâlinde durum, kayıtlı bulundukları askerlik şubesine bildirilir, (m. 22/3)

Hükümlünün ölmesi halinde yapılacak bildirimler:

Hükümlülerin ölümü halinde durum ailelerine derhâl bildirilir. Ayrıca Hü­kümlü yabancı ise uyruğu olduğu devletin diplomatik temsilcilik veya konsoloslu­ğuna durum bildirilir. Yine askerlik çağına giren, hâlen silâh altında bulunan kişile­rin ceza infaz kuramlarında ölmesi halinde de durum kayıtlı bulundukları askerlik şubesine bildirilir, (m. 22/4)