Kadın İşçi Evlenirse Kıdem Tazminatı Alabilir mi?
Kadın İşçinin Evlilik Nedeniyle Sözleşmeyi Feshi
1475 sayılı Yasanın 14. Maddesinin 1. Fıkrasına eklenen bir hükümle kadın işçinin iş akdini evlendiği tarihten itibaren bir yıl içinde kendi arzusu ile sona erdirmesi halinde kıdem tazminatı hakkının doğacağı belirtilmiştir. Yasal düzenlemeden anlaşılacağı üzere iş sözleşmesini sona erdirebileceği süre evlilik tarihini takip eden 10. günde olabilir, 1 yıllık sürenin dolmasına 10 gün kala da olabilir.
İşe girmeden önce evlenmiş kadın bu hükümden yararlanamaz. Buna göre örneğin daha önce kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde işyerinde hizmetleri geçmiş olan kadın işçi, işten ayrıldıktan sonra evlenmiş ve tekrar aynı işyerinde işe başlayarak evlilik tarihinden itibaren bir yıl geçmeden iş akdini feshetmiş olsa bile bu hükme göre kıdem tazminatı talep edemez. Aynı şekilde, işten ayrıldıktan sonra evlenmiş olan kadın işçinin de bu hükme göre kıdem tazminatından yararlanması mümkün değildir.
Yargıtaya göre işyerinden kıdem tazminatı alabilmek için kocasından boşanarak aynı kişiyle yeniden evlenmek ve evlenme dolayısıyla işten ayrılarak kıdem tazminatı talep etmek bir hakkın kötüye kullanılması ve kanuna karşı hile sayılır. Böyle bir durumda ödenen kıdem tazminatı geri istenebilir. Bununla beraber Yargıtayın bu konuda yerleşmiş içtihadı her durumda geçerli ve genel bir ilke düzeyine yükseltilmemeli, her somut olayın özelliğini değerlendiren bir uygulama benimsenmelidir.
Evlendiği için kıdem tazminatını alarak işten ayrılan kadın işçinin, yeniden bir işte çalışmaya başlaması halinde hakkın kötüye kullanıldığından bahsedilemez. Her ne kadar çalışma hayatının evlilik ile birlikte gereği gibi yürütülemeyeceği düşüncesi, aile birliğinin korunması ve kadının aile ile ilgili görevleri yasa koyucuyu bu yönde bir düzenlemeye yöneltmişse de Anayasal temeli olan çalışma hak ve hürriyetinin ortadan kaldırılması düşünülemez. Kadın işçinin evlilik nedenine bağlı feshinin ardından kısa bir süre sonra yeniden çalışmasının gerekleri ortaya çıkmış olabilir. Hatta kadın işçi evlilik nedenine dayalı feshin ardından ara vermeksizin başka bir işyerinde çalışmaya başlayabilir ve bu durum evliliğin kadına yüklediği görevlerin yerine getirilmesi noktasında daha olumlu sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle daha sonra yeniden başka bir işveren nezdinde çalışması bu hakkı ortadan kaldırmaz.
Kadın işçinin yasanın tanıdığı fesih hakkını kullanması halinde kıdem tazminatı talep hakkı doğar feshin işverence kabul edilmesi gerekmez. Aynı zamanda işçinin işverene ihbar öneli tanıması zorunluluğu bulunmamaktadır.
Evlilik nedeniyle iş sözleşmesini sona erdirmek isteyen kadın işçinin evlilik tarihini takip eden 1 yıl içinde, işverenliğe dilekçe ve ekinde evlenme cüzdan fotokopisini içerecek şekilde müracaat ederek, kıdem tazminatı talep etmesi gerekir. Bilindiği üzere kıdem tazminatının ödenmesi için iş sözleşmesinin son bulduğu tarihte, kıdem tazminatının ödenmesi şartlarından biri olan çalışılmış sürelerin toplam 1 yılı doldurmuş olması gerekir. Aksi halde kıdem tazminatı ödenmez. Örneğin; 01.01.2008 tarihinde işe giren, 01.07.2010 tarihinde evlenen kadın işçi 30.06.2010 tarihine kadar kıdem tazminatını alarak işten ayrılabilecektir.