İstinaf Kanun Yoluna Başvurmanın Sonuçları Nelerdir?
İSTİNAF KANUN YOLUNA BAŞVURMANIN SONUÇLARI
Madde 275 – (1) Süresi içinde yapılan istinaf başvurusu, hükmün kesinleşmesini engeller.
(2) Hüküm, istinaf yoluna başvuran Cumhuriyet savcısına veya ilgililere gerekçesiyle birlikte açıklanmamışsa; hükme karşı istinaf yoluna başvurulduğunun mahkemece öğrenilmesinden itibaren gerekçe, yedi gün içinde tebliğ edilir.
Hükmün Kesinleşmesine Engel Olması
İstinaf kanun yoluna başvurulmasının en önemli sonuçlarından birisi hükmün kesinleşmesine engel olmasıdır. 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’un 4. maddesine göre, mahkûmiyet hükümleri kesinleşmedikçe infaz olunamaz.
Aynı ilamda birden fazla suçtan hüküm kurulmuş ise aleyhine istinaf isteminde bulunulan hüküm kesinleşmeyecek, istinaf konusu yapılmayan hükümler ise kesinleşecektir.
Aktarma Etkisi
İstinaf davası açılması üzerine ilk derece mahkemesinin kararını ikinci derece mahkemesi olan bölge adliye mahkemesi ilgili dairesi inceleyecektir. İstinaf kanun yoluna başvurmasının bu sonucuna aktarma etkisi denir. Kararma karşı istinaf kanun yoluna başvurulan ilk derece mahkemesi kural olarak, kararmda bir hukuka aykırılık olduğunu düşünse dahi, kararını değiştiremez ve düzeltemez.
Yargıtay, ilk derece mahkemesinin dosyadan el çekmesinden sonra unuttuğu yargılama giderlerine, vekalet ücretine veya hükümden sonra suçun uzlaştırma kapsamına alındığı gerekçesiyle davanın düşürülmesine ilişkin olarak verdiği ek kararların hukuki değerden yoksun olduğuna hükmetmiştir. Aynı şekilde ilk derece mahkemesinin dava konusu yapılan suçlardan biri hakkında hüküm kurmayı unuttuğunu fark etmesi üzerine, bu suçla ilgili olarak dosya üzerinden verdiği ek kararın da hukuki değerden yoksun olduğuna karar verilmiştir.
Yayılma Etkisi
Kanun yoluna başvuran sanık lehine verilecek karardan, kanun yoluna başvurmayan, süresinden sonra başvuran veya başvurmakla beraber başvurusu kabul edilmeyen sanıkların da yararlanmalarına, “bozmanın sirayeti”, “bozma kararının genişleme etkisi” ya da “yayılma etkisi” denilmektedir. CMK’nın 280. maddesinin 3. fıkrasın göre; istinaf kanun yoluna başvuran sanık hakkında verilen kararların sanık lehine olması hâlinde, bu hususların istinaf isteminde bulunmamış olan diğer sanıklara da uygulanma olanağı varsa bu sanıklar da istinaf isteminde bulunmuşçasına verilen kararlardan yararlanacaklardır.
Gerekçeli Kararın Tebliği
Hüküm, gerekçesiyle birlikte tutanağa geçirilmek suretiyle açıklanabileceği gibi, hükmün gerekçesi tümüyle tutanağa geçirilmeden, duruşma tutanağına geçirilen hüküm fıkrası okunarak, gerekçesi ana çizgileriyle anlatılarak da açıklanabilir (CMK m.231/1). Bu şekilde gerekçesi tamamen tutanağa geçirilmeden açıklanan hükme karşı Cumhuriyet savcısı veya diğer ilgililer tarafından istinaf kanun yoluna başvurulması halinde, hükme karşı istinaf yoluna başvurulduğunun mahkemece öğrenilmesinden itibaren gerekçe, yedi gün içinde tebliğ edilir (CMK m.275/2). Gerekçesi tamamen açıklanmamış olan hükme karşı “süre tutum dilekçesi” ile istinaf kanun yoluna başvurulması halinde gerekçenin başvuruna tebliği öngörülmüştür.
İstinaf Aşamasında Davaya Katılma
Kanunumuza göre kural olarak ilk derece mahkemesindeki kovuşturma evresinin her aşamasında hüküm verilinceye kadar kamu davasına katılmak mümkündür (CMK m.237/1). Kanun yolu yargılamasında ise davaya katılmak mümkün değildir (CMK m.237/2). Bu nedenle ilk derece mahkemesindeki yargılama sırasında kovuşturma evresinde, usulüne uygun olarak davadan haberdar edildiği halde, CMK’nm 238. maddesinde öngörülen şekilde kamu davasına katılmayan, mağdur, suçtan zarar gören gerçek ve tüzel kişiler ile malen sorumlu olanların istinaf kanun yolunda kamu davasma katılması mümkün değildir.
Ancak, ilk derece mahkemesinde ileri sürülüp reddolunan veya karara bağlanmayan katılma istekleri, kanun yolu başvurusunda açıkça belirtilmişse incelenip karara bağlanır (CMK 237/2). Bu durumda bölge adliye mahkemesi önce katılma istemi hakkında bir karar verecektir.
Diğer taraftan CMK’nm 260. maddesinin 1. fıkrasına göre, katılan sıfatım alabilecek surette suçtan zarar görmüş bulunanlar da istinaf kanun yoluna başvurabilir. Madde ile kendilerine kanun yoluna başvuru hakkı tanınanlar; CMK’nm 237 ve 238. maddeleri gereğince kamu davasma katılma hakkı bulunması nedeniyle duruşmadan veya kamu davasından haberdar edilmesi (CMK m. 234/1-b-l) gerektiği halde usulüne uygun olarak haberdar edilmemiş kişilerdir. Yargıtay, bu kişilerin veya vekillerinin, ilk derece mahkemesi hükmünü temyiz etmekle, eylemli olarak katılma istemleri hakkında temyiz mercii tarafından bir karar verilmesini de istemiş olduklarım kabul etmiştir.121
İlk derece mahkemesinde davadan haberdar edildiği halde ilk davaya katılmayanların istinaf kanun yoluna başvurma ve kanun yolu davasında davaya katılma hakları yoktur.
Yargıtay, CMK’nın 234. maddesindeki haklarının anlatılıp açıklanmaması halinde, suçtan zarar görenin TCK’nın 260/1. maddesindeki “…katılan sıfatım alabilecek surette suçtan zarar görmüş bulunanlar” kapsamında hükmü temyiz etme yetkisinin bulunduğunu kabul etmiştir.122
İlk derece mahkemesinde kamu davasına katılmak istemediğini bildiren, katıldıktan sonra katılmaktan vazgeçen kişinin kanun yoluna başvurma hakkı olmadığı gibi istinaf mahkemesinden davaya katılma isteminde de bulunamaz.