Overbooking Hakkında Önemli Bilgiler

Yargıtayda Temyiz İçin Kabul Edilebilirlik Yönünden Ön İnceleme Nasıl Yapılır?

Yargıtayda Temyiz İçin Kabul Edilebilirlik Yönünden Ön İnceleme Nasıl Yapılır?

Yargıtayda Kabul Edilebilirlik Yönünden Yapılan Ön İnceleme

Temyiz isteminin reddi

Madde 298 – (1) Yargıtay, süresi içinde temyiz başvu­rusunda bulunulmadığını, hükmün temyiz edilemez olduğunu, temyiz edenin buna hakkı olmadığını ya da temyiz dilekçesinin temyiz sebeplerini içermediğini saptarsa, temyiz istemini reddeder.

Yargıtay işin esasına girmeden önce bir ön denetim yapa­rak temyiz davasının kabul edilebilir olup olmadığını inceler. Kabul olumlu veya olumsuz olabilir. Kabul etme kararı zımni de olabilir. Bölge adliye mahkemesi kabul edilebilirlik açısın­dan bir denetim yapmakla birlikte kanun koyucu Yargıtaym ikinci bir denetleme yapmasını uygun görmüştür. Temyiz ko­şullarının bulunup bulunmadığını inceleme görevi asıl Yargıtaym işidir. Yargıtay bölge adliye mahkemesinin kabul edilebilirlik kararı ile bağlı değildir.

Bu inceleme bölge adliye mahkemesinin yaptığı incele­meye benzer. Ancak, hükmü veren bölge adliye mahkemesi, CMK’nın 296. maddesinde öngörülen kabul edilebilirlik ince­lemesini sadece üç koşul yönünden yani süre, ehliyet ve konu bakımından yapma yetkisine sahipken Yargıtay CMK’nın 298. maddesi uyarınca yapacağı ön incelemede bu üç koşula ek olarak temyiz dilekçesinin temyiz sebeplerini içerip içermedi­ğini de inceleyecektir.

Yargıtayca yapılan ön incelemede;

  • Temyiz davasının süresinde açılmadığını,
  • İncelenmesi istenen kararın temyiz edilebilen kararlar­dan olmadığını,
  • Temyiz edenin buna hakkı olmadığını ya da
  • Temyiz dilekçesinin temyiz sebeplerini içermediğini, tespit ederse temyiz istemini reddeder (CMK m.298).

1412 sayılı CMUK’da yer almayan, temyiz dilekçesinde temyiz sebeplerinin açıkça bildirilmemesi yeni bir “temyiz is­teminin reddi sebebi” olarak 5271 sayılı CMK’ya eklenmiş­tir. Nitekim Yargıtay, sebep gösterilmeyen temyiz istemleri­ni esastan incelemeyip reddine karar vermektedir. Yüksek Mahkeme temyiz nedenlerini içeren ek dilekçenin CMK’nın 295/1. maddesinde öngörülen süre içerisinde verilmemesi ha­linde de temyiz isteminin reddine karar vermektedir.