Vergi Davalarında Olağanüstü Kanun Yolları
Olağanüstü kanun yolları, “Kanun Yararına Temyiz” ve “Yargılamanın Yenilenmesi” olmak üzere iki türlüdür.
Bu kanun yollarına konu kararlar, kesinleşmiş mahkeme kararlarıdır.
Kanun Yararına Temyiz
Konu, 2577 sayılı Kanun’un 51. maddesinde düzenlenmiştir. Anılan madde hükmü uyarınca Kanun yararına temyiz yoluna başvurma yetkisi yalnızca Danıştay Başsavcısı’na aittir. Danıştay Başsavcısı kendiliğinden bu yola başvurabileceği gibi ilgili bakanlıkların göstereceği lüzum üzerine de başvurabilir. Siz, Danıştay Başsavcılığına hitaben göndereceğiniz bir dilekçeyle ilgili mahkeme kararına ilişkin olarak bir tür ihbarda bulunabilirsiniz. Takdir, tamamen Danıştay Başsavcısı’na aittir.
Kanun yararına temyiz konusu edilebilecek kararlar, vergi mahkemeleri ve bölge idare mahkemelerinin kesin olarak verdiği kararlar ile istinaf veya temyiz incelemesinden geçmeden kesinleşmiş bulunan kararlardır.
Danıştay Başsavcısının kanun yararına temyiz talebi, Danıştay’ın ilgili dairesince incelerek ya talep reddedilir ya da başvuruya konu karar kanun yararına bozulur. Bu karar kesindir (Karar düzeltmeye konu edilemez). Resmi Gazete de yayımlanır.
Mahkeme kararı, kanun yararına bozulsa dahi kararın hukuki sonuçları ortadan kalkmaz. Bu nedenle ve davanın taraflarının bıı siiıccc doğrudan dahil olamamaları hasebiyle bu kanun yolunun uygulamasına, vergi yargılamasında çok ender rastlanılmaktadır.
Yargılamanın Yenilenmesi
2577 sayılı Kanunun 53. maddesinde kalem kalem sayılan hallerin mevcudiyeti halinde, vergi mahkemeleri, bölge idare mahkemeleri ve Danıştay tarafından verilmiş ve kesinleşmiş kararlara karşı yargılamanın yenilenmesi isteminde bulunulabilir.
Yargılamanın yenilenmesi sebepleri;
“…a) Zorlayıcı sebepler dolayısıyla veya lehine karar verilen taralın eyleminden doğan bir sebeple elde edilemeyen bir belgenin kararın verilmesinden sonra ele geçirilmiş olması,
- Karara esas olarak alınan belgenin, sahteliğine hükmedilmiş veya sahte olduğu mahkeme veya resmi bir makam huzurunda ikrar olunmuş veya sahtelik hakkındaki hüküm karardan evvel verilmiş olup da, yargılamanın yenilenmesini isteyen kimsenin karar zamanında bundan haberi bulunmamış olması,
- Karara esas olarak alınan bir ilam hükmünün, kesinleşen bir mahkeme kararıyla bozularak ortadan kalkması,
- Bilirkişinin kasıtla gerçeğe aykırı beyanda bulunduğunun mahkeme kararıyla belirlenmesi,
- Lehine karar verilen tarafın, karara etkisi olan bir hile kullanmış olması,
- Vekil veya kanuni temsilci olmayan kimseler ile davanın görülüp karara bağlanmış bulunması,
- Çekinmeye mecbur olan başkan, üye veya hakimin katılmasıyla karar verilmiş olması,
- Tarafları, konusu ve sebebi aynı olan bir dava hakkında verilen karara aykırı yeni bir kararın verilmesine neden olabilecek kanuni bir dayanak yokken, aynı mahkeme yahut başka bir mahkeme tarafından önceki ilamın hükmüne aykırı bir karar verilmiş bulunması,
- Hükmün, İnsan Haklarını ve Ana Hürriyetleri Korumaya Dair Sözleşmenin veya eki protokollerin ihlali suretiyle verildiğinin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemcsi’nin kesinleşmiş kararıyla tespit edilmiş olması…”
Olup, Yasada bu haller tahdidi bir şekilde belirtildiğinden, kıyasen ya da başka bir suretle yargılamanın yenilenmesi sebeplerinin değiştirilmesi, arttırılması olanaklı değildir.
Anılan maddenin son bendinde, “… Yargılamanın yenilenmesi süresi, (1) numaralı fıkranın (h) bendinde yazılı sebep için on yıl, (1) numaralı fıkranın (ı) bendinde yazılı sebep için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararının kesinleştiği tarihten itibaren bir yıl ve diğer sebepler için altmış gündür. Bu süreler, dayanılan sebebin istemde bulunan yönünden gerçekleştiği tarihi izleyen günden başlatılarak hesaplanır.” denilmek suretiyle, bu kanun yolunun başvuru süresi sınırlandırılmıştır.
Yargılamanın yenilenmesi başvurusu, bu hususa ilişkin olarak düzenlenmiş bir dilekçeyle, başvuruya konu kararı veren mahkemeye yapılmalıdır. Ancak isteğin ilişkin olduğu konu, diğer bir daire veya mahkemenin görevine girmiş ise karar bu daire veya mahkemece verilir. Bu başvuru harca tabi değildir ve ancak posta giderleri peşin olarak yatırılmalıdır.
Yargılamanın yenilenmesi dilekçesinin ilk bakışta görülebilecek bir bölümüne, istemin konusunun ve ilgili mahkeme kararının tarih, esas ve karar numaralarının yazılması önem arz etmektedir. Aksi halde dilekçeniz, yeni bir dava olarak kabul edilir ve yargılama muameleleri bu suretle yürütülür.(Mükerrer dava nedeniyle “İncelenmeksizin Ret” kararı ile karşı karşıya kalabilirsiniz.)
Dilekçe kayda alındıktan sonra yeni bir dosya oluşturularak esas numarası verilir ve daha önce karara bağlanan ve kesinleşen dosya ile ilişkilendirilir.
Dilekçe, ilk incelemesi yapıldıktan (her hangi bir aykırılık söz konusu değil ise) sonra karşı tarafa tebliğe çıkarılır.
Karşı tarafından savunması alındıktan ya da savunma verme süresi (otuz gündür) geçtikten sonra dosya incelenir.
Mahkemece, Kanunda sayılan yargılamanın yenilenmesi sebeplerinden her hangi birinin mevcut olayda vuku bulduğuna kanaat getirilmiş ise istemin kabulüne karar verilir ve dosyanın esası yeniden incelenerek karara bağlanır. Aksi halde istemin reddine karar verilir.