Overbooking Hakkında Önemli Bilgiler

Vergi Davalarında İstinaf Dilekçesi Nasıl Hazırlanır?

Vergi Davalarında İstinaf Dilekçesi Nasıl Hazırlanır?

İstinaf dilekçeleri de, dava dilekçelerinde olduğu gibi 2577 sayılı Kanun’un 3. maddesinde belirtilen esaslar nazara alınarak düzenlenmelidir.

Ancak istinaf dilekçesinde kullanılan tabirler ve bulunması gereken unsurlar farklılık arz eder.

Mahkeme’nin Adı

İstinaf dilekçeleri “… Bölge İdare Mahkemesi Başkanlığı’na Sunulmak Üzere … Vergi Mahkemesi Başkanlığı’na” hitaben yazılır. Ayrıca “… Vergi Dava Dairesi Başkanlığı’na” şeklinde yazılmasına gerek yoktur.

İstinaf dilekçeleri, doğrudan, ilgili bölge idare mahkemesi­ne gönderilmemelidir. Bu dilekçenin, kararına istinaf edilen mahkemeye verilmesi gerekmektedir.

2577 sayılı Kanun’un 4. maddesinde belirtilen mercilere de itiraz dilekçesi verilebilir. Bu halde, itiraz dilekçesi, “… Bölge İdare Mahkemesi Başkanlığı’na Sunulmak Üzere … Vergi Mah­kemesi Başkanlığı’na Gönderilmek Üzere … Vergi Mahkemesi/İdare Mahkemesi/Asliye Hukuk Mahkemesi Başkanlığı’na” hitaben yazılmalıdır.

Burada ifade etmek gerekir ki, vergi mahkemelerince, istinaf di­lekçelerindeki hitap ve istekle bağlı kalınmaksızın, dava dosyaları, ilk incelemeleri yapıldıktan sonra ilgili bölge idare mahkemesine gönderilecektir. Yani dilekçe, ister Danıştay Başkanlığı’na isterse de kapatılan ya da hatalı bölge idare mahkemeleri başkanlıklan’na hita­ben yazılsın ve yahut dilekçenin talep konusu ve sonuç bölümlerinde eksiklik veya kavram yanlışlıklan olsun (Örn: “… karann, temyizen bozulması…”), ilgili bölge idare mahkemesine gönderilecektir.

Yürütmenin Durdurulması ve Duruşma İstemi

Söz konusu istemler ile ilgili hususlar vergi dava dilekçesinin hazırlanması ile ilgili yazımızda yapılan açıklamalar burada da geçerlidir.

Anılan istemlerin, gözden kaçmaması adına, belirtilen bö­lüme yazılmasında fayda vardır.

Yürütmenin Durdurulması İstemi

2577 sayılı Kanun’un 52. maddesi uyarınca, istinaf yoluna başvurulması, mahkeme kararlarının yürütmesini kendiliğinden durdurmaz. Ayrıca yürütmenin durdurulması isteminde bulu­nulma s ı ge re k m e k t ed i r.

“Davanın Reddine” ve “Davanın Kısmen Reddine” yönelik kararlara istinaf halinde, yürütmenin durdurulması kararı verile­bilmesi, 2577 sayılı Kanunun 27. maddesinde öngörülen koşu­lun varlığına bağlıdır.

Anılan madde de her ne kadar, “Bölge idare mahkemelerin­ce, teminat karşılığında, Yürütmenin Durdurulması İsteminin Kabulü yönünde karar verilir.” hükmü yer almakta ise de temi­nat alınmaksızın da yürütmenin durdurulmasına kararı verile­bilmektedir. Adli yardımdan yararlananlardan teminat alınmaz.

Mahkeme kararın bozulması, kararın yürütülmesini kendili­ğinden durduracaktır.

Duruşma

İstinaf incelemesinde duruşma yapılmasına, tarafların iste­mi olup olmadığına bakılmaksızın, ilgili bölge idare mahkemesi karar verir.

İstinaf Eden ve Vekili, Adresleri

İstinaf başvurusunu, yalnızca, istinafa konu kararın tarafları (varsa vekilleri) yapabilir.

Vekil ya da adres değişikliği durumları söz konusu ise gün­cel vekil isminin/unvanın ve adres bilgilerinin yazılmasına özen gösterilmelidir.

Karşı Taraf ve Vekili, Adresleri

Karşı taraf olarak, davanın diğer tarafının isim/unvan, vekil isimleri ve adres bilgileri yazılır.

Talep Konusu

Bu bölüme, bozulması/kaldırılması istenilen kararı veren mahkemenin adı, kararın tarihi ile esas ve karar numaralarının ve karar sonucunun yazılması gerekmektedir.

Ayrıca, istinaf incelemesinde, temyiz incelemesinden farklı olarak, bölge idare mahkemelerince bozma kararı ile birlikte işin esası hakkında yeniden karar verileceğinden (ilk inceleme üzerine verilen kararlara karşı yapılan istinafı haklı bulduğu ve­ya davaya görevsiz hakim tarafından bakılmış olması hallerinde yeniden karar vermez, dosyaları kararı veren mahkemeye gön­derir.), dava konusu işlemin/işlemlerin, iptali/kaldırıİması iste­minde de bulunulması gerekmektedir.

Mahkeme Kararının Tebliğ Tarihi

Dilekçeye, istinafa konu mahkeme kararının tebliğ tarihinin yazılması, istinaf başvurusunun süresinde yapılıp yapılmadığı­nın belirlenebilmesi için önem arz etmekte olup, zorunlu değil­dir. Mahkeme kararının tebliğini gösterir alındının bir parçası dava dosyasında yer almaktadır.

Açıklamalar

Burada davaya konu işlemle ilgili detaylı açıklama yapılacaktır.

Sonuç ve İstem

Bu bölümde, “Talep Konusu” bölümünde belirtilen istemle­rin yanında,

. Yargılama giderleri ve vekalet ücretinin karşı tarafa yük­lenmesi (esasında idari yargıda bu istem açıkça yazılı olma­sa da, mahkemelerce, davanın sonucuna göre yargılama gi­derleri ve vekalet ücretine hükmedilmektedir.),

  • Duruşma ve yürütmenin durdurulması,

. Bilirkişi (keşif) incelemesi,

  • Tebligatın memur eliyle yapılması ve savunma verme süre­sinin kısaltılması,

istemlerinde bulunulabilir.

Ad, Soy a d ve İmza

Ad Soyad yazılıp imza atılacktır.

Ekler

Bu aşamada;

. İstinaf edilen kararın bir örneği,

. Emsal olabilecek mahkeme ve yüksek yargı organları karar­larının örnekleri,

. Daha önce temin edilemeyen, dosyaya sunulamayan ve ka­rara etki edebilecek evraklar,

istinaf dilekçesi ekinde mahkemeye sunulabilir.

Özellikle, bu aşamada vekalet ilişkisi kurulmuş veya bu ilişkide ya da istinaf edenin yasal temsilcisinde bir değişiklik olmuş ise bu hususlara ilişkin güncel evrakların (vekaletname, imza sirküleri vs.) istinaf dilekçesi ekinde mahkemeye sunulma­sı zorunludur.