Overbooking Hakkında Önemli Bilgiler

Temyiz Dilekçesini Alan Mahkemenin Yapacağı İşlemler

Temyiz Dilekçesini Alan Mahkemenin Yapacağı İşlemler

HUMK’nun 434/1.maddesi gereğince, temyiz dilekçesi hangi mah­kemeye verilmişse, o mahkemece temyiz defterine kaydolunur ve temyiz edene ücretsiz bir alındı kağıdı verilir.

HUMK’nun 432/3.maddesinde, eğer temyiz dilekçesi, kararı veren mahkemeden başka bir yer mahkemesine verilmişse, dilekçe temyiz def­terine kaydedildikten sonra, kararı veren mahkemeye örnekleriyle bera­ber gönderileceği bildirilmiştir.

HUMK’nun 433/1 uyarınca, temyiz dilekçesi, hükmü veren mah­keme tarafından karşı tarafa tebliğ edilir.Tebliğ tarihi temyiz dilekçesinin dosyada kalan aslına işaret edilir.HUMK’nun 433/2 gereğince, karşı ta­raf, tebliğ gününden başlayarak on gün içinde cevap dilekçesini hükmü veren mahkemeye veya bu mahkemeye gönderilmek üzere başka bir mahkemeye verebilir.

Temyiz dilekçesine cevap veren taraf, hükmü süresinde temyiz et­memiş olsa bile, cevap dilekçesinde hükme karşı itirazlarını bildirerek temyiz isteğinde bulunabilir. Temyiz dilekçesine on gün içinde cevap verecek tarafın, vereceği cevap ile birlikte kendine özgü temyiz sebepleri ileri sürmesine katılma yolu ile temyiz denilir.

HUMK’nun 433/3.maddesinde, temyiz dilekçesi verilen mahkeme, cevap verildikten veya bunun için belli süre geçtikten sonra dosyayı dizi listesine bağlı olarak Yargıtay’ın görevli dairesine gönderir.