TEMİNAT MEKTUBUNUN HACZEDİLEBİLİRLİĞİNİN KAPSAMI
T.C.
YARGITAY 12. HUKUK DAİRESİ
ESAS NO. 2009/20857
KARAR NO. 2010/2838
KARAR TARİHİ. 11.2.2010
TEMİNAT MEKTUBU HANGİ İŞ İÇİN VERİLMİŞSE O İŞ İÇİN HACZEDİLEBİLECEĞİ
TEMİNAT MEKTUBUNUN HACZEDİLEBİLİRLİĞİNİN KAPSAMI
ÖZET : İcra müdürlüğü tarafından Milli Savunma Bakanlığı’na gönderilen 1. haciz ihbarnamesi ile borçlunun her türlü hak alacak ve teminatları üzerine haciz konulduğu bildirilmiştir. Teminat mektupları hangi iş için verilmişse o işin teminatını teşkil edip, o nedenle haczedilebilecektir. Başka bir iş için haczi mümkün olmadığından şikayetin kabulü ile teminat mektupları üzerine konulan hacizlerin kaldırılması gerekir.
DAVA : Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyiz en tetkiki şikayetçi vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : İcra müdürlüğü tarafından Milli Savunma Bakanlığı’na gönderilen 1. haciz ihbarnamesi ile borçlunun her türlü hak alacak ve teminatları üzerine haciz konulduğu bildirilmiştir. Şikayetçi MSB 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 34. maddesi gereğince her ne suretle olursa olsun idarece alınan teminatların haczedilemeyeceği ve üzerine ihtiyati tedbir konulamayacağı nedeniyle teminat mektupları üzerindeki haczin kaldırılmasını istemiştir.
Dairemizin yerleşik içtihatları gereğince teminat mektupları hangi iş için verilmişse o işin teminatını teşkil edip, o nedenle haczedilebilecektir. Başka bir iş için haczi mümkün olmadığından şikayetin kabulü ile teminat mektupları üzerine konulan hacizlerin kaldırılması gerekirken şikayetçiye gönderilen ihbarnamenin İİK’nun 78. maddesi gereğince haciz müzekkeresi gibi değerlendirilerek yazılı gerekçelerle istemin reddi isabetsizdir.
SONUÇ : Şikayetçi vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK. 366 ve HUMK.’nun 428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA, 11.02.2010 gününde oybirliği ile karar verildi.