TCK m 121 Dilekçe Hakkının Kullanılmasının Engellenmesi Suçu ve Cezası
MADDE 121.- (1) Kişinin belli bir hakkı kullanmak için yetkili kamu makamlarına verdiği dilekçenin hukuki bir neden olmaksızın kabul edilmemesi halinde, fail hakkında altı aya kadar hapis cezasına hükmolunur.
TCK m 121 Dilekçe Hakkının Kullanılmasının Engellenmesi Suçu Açıklama
Dilekçe hakkının kullanılmasının engellenmesi suçu, ilk defa 5237 sayılı YTCK.nun 121.maddesinde suç olarak düzenlenmiştir. 765 sayılı ETCK’da bu suçun karşılığı yoktur.
TCK m 121 Dilekçe Hakkının Kullanılmasının Engellenmesi Suçu Suçla Korunan Hukuksal Değer
Bu suçla dilekçe hakkının kullanılması güvence altına alınmıştır. Orijinini Latince “petitum” (talep) kavramı oluşturan ve Anayasamızda da düzenlenen dilekçe hakkı, bir sübjektif kamusal haktır. Sübjektif haktır; çünkü, bu hak, toplu veya münferiden, ancak bireyler tarafından kullanılabilir. Kamusal bir haktır; çünkü, bu hakkın kullanılmasıyla kişiler taleplerini resmi makamlara iletmek olanağını elde etmektedirler. Söz konusu suç tanımıyla korunmak istenilen hukuksal yarar, Anayasamızda güvence altına alınan dilekçe hakkının kullanılmasının sağlanması, bu hakkın kullanılmasının engellenmesine yönelik davranışların önlenmesidir.
TCK m 121 Dilekçe Hakkının Kullanılmasının Engellenmesi Suçu Suçun Konusu
Bu suçun maddi konusu, dilekçedir. Anayasamızın 74.maddesi, Vatandaşlar ve karşılıklılık esası gözetilmek kaydıyla Türkiye’de ikamet eden yabancılar kendileriyle veya kamu ile ilgili dilek ve şikâyetleri hakkında, yetkili makamlara ve Türkiye Büyük Millet Meclisine yazı ile başvurma hakkına sahiptir. Bu hakkın kullanılma biçimi kanunla düzenlenir”, hükmünü ihtiva etmektedir.
Dilekçe hakkının kullanılma biçimi, 1.11.1984 tarih ve 3071 sayılı olup 10.11.1984 tarih ve 18571 sayılı RG’de yayımlanarak yürürlüğe giren Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun ile düzenlenmiştir. Dilekçe, kişinin belli bir hakkı kullanmak için yetkili kamu makamlarına yazılı olarak yaptığı başvuruyu ifade etmektedir. Kamu makamlarına yöneltilen talebin sözlü olması da mümkündür. Örneğin bir suç vakıasına ilişkin ihbar veya şikâyetin sözlü olarak yapılması halinde, bunun CMK’nun 158/5.fıkrası uyarınca tutanağa geçirilmesi gerekmektedir. Salt sözlü başvurunun kabul edilmemesi söz konusu suçu oluşturmayacaktır. Ancak, başvurunun yazılı yapılması halinde, bunun hukuki bir neden olmaksızın kabul edilmemesi, söz konusu suçu oluşturacaktır. Bu ayırımın yapılmasının nedeni, ispat sorunlarının önüne geçmektir.
3071 sayılı Kanunun 3.maddesine göre; Türk vatandaşları kendileriyle veya kamu ile ilgili dilek ve şikâyetleri hakkında, Türkiye Büyük Millet Meclisine ve yetkili makamlara yazı ile başvurma hakkına sahiptirler. Türkiye’de ikamet eden yabancılar ise karşılıklılık esası gözetilmek ve dilekçelerinin Türkçe yazılması kaydıyla bu haktan yararlanabilirler. Aynı Kanunun 4.maddesine göre; Türkiye Büyük Millet Meclisine veya yetkili makamlara verilen veya gönderilen dilekçelerde, dilekçe sahibinin adı-soyadı ve imzası ile iş veya ikametgah adresinin bulunması zorunludur. Bu madde hükmünden de anlaşıldığı üzere, eğer dilekçe sahibinin adı-soyadı ve imzası ile iş veya ikametgah adresini ihtiva etmiyorsa suçun konusu olan dilekçeden söz edilemeyecektir. 3071 sayılı Kanunun 5.maddesine göre, dilekçe, konusuyla ilgili olmayan bir idari makama verilmesi durumunda, bu makam tarafından yetkili idari makama gönderilir ve ayrıca dilekçe sahibine de bilgi verilir. Aynı Kanunun 6.maddesi gereğince; Türkiye Büyük Millet Meclisine veya yetkili makamlara verilen veya gönderilen dilekçelerden; belli bir konuyu ihtiva etmeyenler, yargı mercilerinin görevine giren konularla ilgili olanlar, sahibinin adı-soyadı ve imzası ile iş veya ikametgah adresi unsurlarından herhangi birini taşımayanlar, incelenemezler.
Bu itibarla, 3071 sayılı Kanunun 4. ve ö.maddelerindeki unsurlardan birini taşımayan dilekçeler ile salt sözlü olarak yapılan başvurunun kabul edilmemiş olması halinde bu sözlü başvurular, 121.maddede yazılı suçun konusunu oluşturmazlar.
TCK m 121 Dilekçe Hakkının Kullanılmasının Engellenmesi Suçu Suçun Faili
Bu suçun faili ancak kamu görevlisi olabilir. Bu özelliğinden dolayı suç, özgü suç niteliği taşımaktadır. Ancak, kamu görevlisinin bu suçun faili olabilmesi için, dilekçenin verilmek istendiği kamu kurumunda dilekçeyi kabul etmekle görevli olması, diğer bir anlatımla, ilgili mevzuat hükümlerine göre dilekçeyi kabul edip gereğini yapmak görevi ve yetkisi dahilinde bulunmasına karşın hukuki bir neden olmaksızın dilekçeyi kabul etmemiş olması gerekir.
TCK m 121 Dilekçe Hakkının Kullanılmasının Engellenmesi Suçu Suçun Mağduru
Bu suçun mağduru herhangi bir kişi olabilir. Türk vatandaşlarının yanı sıra, Türkiye’de ikamet eden yabancılar da karşılıklılık esası gözetilmek ve dilekçelerinin Türkçe yazılması kaydıyla bu suçun mağduru olabilirler.
TCK m 121 Dilekçe Hakkının Kullanılmasının Engellenmesi Suçu Suçun Maddi Unsuru
Bu suçun maddi unsuru, kişinin belli bir hakkı kullanmak için yetkili kamu makamlarına verdiği dilekçenin hukuki bir neden olmaksızın kabul edilmemesidir.
“Hukuki bir neden olmaksızın” sözcükleri ile ifade edilmek istenilen husus, yürürlükteki mevzuat hükümlerinde öngörülen biçim usul ve esas bakımından yasal koşullara uygun olarak verilen bir dilekçenin kamu makamını temsil eden kimse tarafından kabul edilmemesidir. Verilen dilekçenin hukuki bir nedene dayalı olarak kabul edilmemesi halinde, kabul etmeme fiili hukuka uygun olduğu için, suç oluşmayacaktır. Örneğin bir suç duyurusuna ilişkin dilekçenin verileceği makamlar CMK’nun 158.maddesinde gösterilmiştir. Böyle bir dilekçenin ilgisiz bir makama (örneğin belediye başkanına) verilmeye teşebbüs edilmesi karşısında, kabul edilmemesi, söz konusu suçu oluşturmaz.
Süreli işlemlerde, dilekçenin süresinde verilmesine rağmen, kabulünün geciktirilmesi halinde de, bu suç oluşur. Dilekçenin kamu makamını temsil eden kimse tarafından kabul edilmesine karşın 3071 sayılı Kanunun 7.maddesi hükmüne göre dilekçe sahibine başvurunun sonucu veya yapılmakta olan işlemin safahatı hakkında en geç otuz gün içinde gerekçeli olarak cevap verilmemesi 121.maddede yazılı suçu değil, unsurlarının varlığı halinde 257.maddeye uyan görevi kötüye kullanma suçunu oluşturur.
TCK m 121 Dilekçe Hakkının Kullanılmasının Engellenmesi Suçu Suçun Manevi Unsuru
Dilekçe hakkının kullanılmasının engellenmesi suçu ancak kasten işlenebilir. Bu bakımdan failin, dilekçe sahibi olan kişinin belli bir hakkı kullanmak için kendisinin yetkili olduğu kamu makamına verdiği dilekçeyi hukuki bir neden olmaksızın yani keyfi olarak kabul etmediğini bilmesi ve eylemi isteyerek gerçekleştirmesi gerekir. Suçun oluşması bakımından failin saikinin, amacının önemi yoktur. Suçun taksirle işlenmesi mümkün değildir.
TCK m 121 Dilekçe Hakkının Kullanılmasının Engellenmesi Suçu Suça Etki Eden Nedenler
Bu suçun cezasının ağırlaştırılmasını veya daha az ceza verilmesini gerektiren özel bir neden öngörülmemiştir.
TCK m 121 Dilekçe Hakkının Kullanılmasının Engellenmesi Suçu Teşebbüs
Bu suçun, yürürlükteki mevzuat hükümlerinde öngörülen şekil, usul ve esas bakımından yasal koşullara uygun olarak ve belli bir hakkı kullanmak için yetkili kamu makamına verilen dilekçenin ilgili kamu makamını temsil eden kimse tarafından hukuki bir neden olmaksızın keyfi olarak kabul edilmemesi ile tamamlanması ve belirli bir zararın gerçekleşmesinin aranmamış bulunması nedeniyle kanaatimizce bu suç teşebbüse elverişli değildir.
TCK m 121 Dilekçe Hakkının Kullanılmasının Engellenmesi Suçu İştirak
Bu suç fail bakımından özgü suç niteliğinde bulunduğundan, suçun faili ancak kamu makamını temsil eden kamu görevlisi olabilir. Kamu görevlisi olmayan kişiler YTCK.nun 40/2.maddesi uyarınca bu suça ancak azmettiren veya yardım eden sıfatıyla iştirak edebilirler.
TCK m 121 Dilekçe Hakkının Kullanılmasının Engellenmesi Suçu İçtima
Suçların içtimai hususunda özel bir hüküm bulunmadığından, bu konuda genel hükümler (42-44.md.) uygulanacaktır. Suçun, zincirleme suç (43.md.) biçiminde işlenmesi mümkündür. Birden fazla kişinin birlikte aynı konuda dilekçe vermeleri halinde de 43/3.fıkra uyarınca eylem zincirleme tek suçu oluşturur.
TCK m 121 Dilekçe Hakkının Kullanılmasının Engellenmesi Suçu Kovuşturma
Suçun adli görevin yerine getirilmesi ile ilgili olarak işlenmesi halinde failin konumuna göre özel yasa hükümleri ayrık olmak üzere suçun soruşturma ve kovuşturması C.Başsavcılığınca re’sen yapılır. İdari bir görevin icrası sırasında suçun işlenmesi halinde 4483 sayılı Kanun hükümlerinin soruşturmada gözetilmesi gerekir.
TCK m 121 Dilekçe Hakkının Kullanılmasının Engellenmesi Suçu Görevli Mahkeme
5235 sayılı Kanunun 10.maddesi uyarınca bu suç dolayısıyla açılan davaya bakma görevi sulh ceza mahkemesine aittir.
TCK m 121 Dilekçe Hakkının Kullanılmasının Engellenmesi Suçu Suçun Yaptırımı
Bir aydan (YTCK 49/l.md.) altı aya kadar hapis cezasıdır.
TCK m 121 Dilekçe Hakkının Kullanılmasının Engellenmesi Suçu Dava Zamanaşımı
YTCK.nun 66/1-e bendi uyarınca bu suçun dava zamanaşımı süresi sekiz yıldır.