Overbooking Hakkında Önemli Bilgiler

Taşınmazın boşaltılması halinde, kiralayanın kira bedeli talep edebilecek midir?

Taşınmazın boşaltılması halinde, kiralayanın kira bedeli talep edebilecek midir?

Kira sözleşmesi, iki tarafın serbest iradelerinin birleşmesi ile kuru­lan, iki taraflı bir sözleşmedir. Yargı kararı ile ortadan kaldırılmadığı sürece, iki tarafın iradesi ile kurulan kira sözleşmesi, ancak iki tarafın karşılıklı irade beyanları ile feshedilebilir.Bu açıdan, taraflardan birisinin tek taraflı olarak kira sözleşmesini feshetmesi yada taşınmazı boşaltması, sözleşmenin varlığını ve geçerliliğini sona erdirmeyecektir. Dolayısıyla taşınmaz boşaltılmış olsa dahi, kiralayan geçerli kira sözleşmesine daya­narak kalan kira bedellerini talep edebilecektir.Diğer taraftan, sözleşmeye göre ilk dönem sonunda taraflar sözleşmeyi fesh etmedikleri taktirde, sözleşme kendiliğinden yenilenmiş sayılacak ve kiralayan yeni dönem için kira bedeli talebinde haklı olacaktır.

Kira ilişkisinin, karşılıklı anlaşma ile fesh edildiğine ilişkin itiraz borçlu kiracı İİK.nun 269/c maddesinde yazılı bir belge ile kanıtlamadığı sürece, kira parasından sorumlu olup, yargılamayı gerektiren bir durum olmadığından, icra mahkemesi görevlidir.

Kira sözleşmesi, iki taraflı sözleşmelerden olup, kira süresi dolr^l dan tek taraflı olarak feshi mümkün değildir.Davalı kiracının, akdin feshi için dava açmış olması, icra mahkemesinde görülmekte olan davayı engellemez.Bu nedenle, uyuşmazlığın halli yargılamayı gerektirdiğinden bahisle, görevsizlik kararı verilemeyecektir.