Overbooking Hakkında Önemli Bilgiler

Sağlık Hizmetlerinden Yararlanma Şartları Nelerdir?

Sağlık Hizmetlerinden Yararlanma Şartları Nelerdir?

Sağlık Hizmetlerinden Yararlanma Şartları

Genel sağlık sigortası sisteminde sağlık hizmetlerinden yararla­nabilmek için bazı şartlar öngörülmüştür. Ancak söz konusu şartları belirtmeden önce hangi hallerde herhangi bir şarta bağlı kalınmaksızın sağlık hizmetlerinden yararlanılabileceğini belirtmek yerinde olacak­tır. Buna göre aşağıdaki hallerde hiçbir şart aranmaksızın sağlık hiz­metlerinden yararlanmak mümkündür;

  1. 18 yaşını doldurmamış olan kişilere yapılan sağlık hizmetleri,
  2. Tıbben başkasının bakımına muhtaç olan kişilere yapılan sağ­lık hizmetleri,
  3. Trafik kazası halleri,
  4. Acil haller,
  5. İş kazası ile meslek hastalığı halleri,
  6. Bildirimi zorunlu bulaşıcı hastalıklar,
  7. Kişilerin hastalanmalarına bakılmaksızın kişiye yönelik koru­yucu sağlık hizmetleri ile insan sağlığına zararlı madde bağımlılığını önlemeye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri,,
  8. Analık sebebiyle ayakta veya yatarak; hekim tarafından yapı­lacak muayene, hekimin göreceği lüzum üzerine teşhis için gereken klinik muayeneler, doğum, laboratuvar tetkik ve tahlilleri ile diğer tanı yöntemleri, konulan teşhise dayalı olarak yapılacak tıbbî müdahale ve tedaviler, hasta takibi, rahim tahliyesi, tıbbî sterilizasyon ve acil sağlık hizmetleri, ilgili kanunları gereğince sağlık meslek mensubu sayılanla­rın hekimlerin kararı üzerine yapacakları tıbbî bakım ve tedaviler,
  9. Afet ve savaş ile grev ve lokavt halinde yapılan sağlık hizmet­leri.

Bir işçinin yukarıda sayılan haller dışındaki sağlık hizmetlerinden ve diğer haklardan yararlanabilmesi için; işçinin sağlık hizmeti sunu­cusuna başvurduğu tarihten önceki son bir yıl içinde toplam 30 gün genel sağlık sigortası prim ödeme gün sayısının olması şarttır.

Ancak, genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi kapsamından çıkanların genel sağlık sigortalısı olduğu tarihten itiba­ren otuz gün içinde sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi için 30 günlük prim ödeme gün sayısı aranmaz.

Ayrıca işçilerin;

  1. Herhangi bir sebeple silâh altına alman sigortalının askerlikte geçen hizmet süresi,
  2. Hükümlülükle sonuçlanmayan tutuklulukta geçen süre,
  3. îş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık sigortalarından geçici iş göremezlik ödeneği alan sigortalının iş göremediği süre,
  4. Sigortalının greve iştirak etmesi veya işverenin lokavt yapması hallerinde geçen süre,

sağlık hizmeti sunucusuna başvurduğu tarihten önceki son bir yıl içinde toplam 30 gün genel sağlık sigortası primi ödeme gün sayısı hesabında dikkate alınmaz.

Ayrıca genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişi­lerin sağlık hizmetlerinden ve diğer haklardan yararlanabilmeleri için üzere (acil hallerde ise acil halin sona ermesinden sonra); nüfus cüz­danı, sürücü belgesi, evlenme cüzdanı, pasaport veya Kurum tarafın­dan verilen resimli sağlık kartı belgelerinden birinin gösterilmesi zo­runludur.

İşçiler, zorunlu sigortalıklarınm sona erdiği tarihten itibaren on gün süreyle genel sağlık sigortasından yararlanırlar. Bu kişilerin sigor­talılık niteliğini yitirdikleri tarihten geriye doğru bir yıl içinde 90 gün­lük zorunlu sigortalılıkları varsa, sigortalılık niteliğini yitirdikleri ta­rihten itibaren 90 gün süreyle bakmakla yükümlü olduğu kişiler dahil sağlık hizmetlerinden yararlandırılırlar.

İşçilerin 4857 sayılı İş Kanununun 56 ncı ve 74 üncü maddeleri ile diğer iş kanunlarında ücretsiz izin sayılan süreler haricinde ayrıca bir takvim yılı içerisinde toplam bir ayı aşmayan ve işverenlerince belgelendirilen ücretsiz izin sürelerinde genel sağlık sigortalılıkları devam eder.

Ayrıca, lise ve dengi öğrenim görülmesi sebebiyle bakmakla yü­kümlü olunan kişi veya hak sahibi sıfatıyla sağlık hizmetinden yarar­landırılan çocuklar, 20 yaşını dolduracakları tarihi aşmamak kaydıyla bu öğrenimlerini bitirmelerini izleyen tarihten itibaren 120 gün süreyle aynı kapsamda sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam ederler.