Overbooking Hakkında Önemli Bilgiler

Kiracının Anahtarı Teslim Etmemesi

Kiracının Anahtarı Teslim Etmemesi

Kiracının anahtarı teslim etmemesi ve evi terk etmesi durumunda ev sahibinin, konut dokunulmazlığının ihlali suçunu işlemeden, adli yollara başvurarak eve giriş yapması gerekir. Kiracı evi boşaltmış kaçmış, anahtarı vermedi ne yapmalıyım? Kiracı anahtarı teslim etmeden kaçtı ne yapmalıyım? sorularının cevabını bu makalemizde sizlere açıklamaya çalışacağız.

Kiracının Habersiz Evi Terk Etmesi Halinde Ev Sahibi Eve Girebilir Mi?

Anahtarı teslim etmeden kaçan kiracının evine girmek suç mudur? Kiracı anahtarı teslim etmezse polisle kapıyı açmak doğru mudur? Eğer kiracı habersiz bir şekilde evi terk ederse, ev sahibi eve giremez. Ev sahibinin, kiracı izin vermeden eve girmesi konut dokunulmazlığının ihlali suçunu oluşturur. Çünkü ev sahibi, kira sözleşmesini imzaladığı zaman konutun kullanma hakkını kiracıya devretmiş olur. Bu nedenle, kiracı evini terk etmiş olsa bile, sözleşme devam ettiği için ev sahibinin eve girmesi mümkün değildir. Eğer kiracı evi terk ederken sözleşmeyi feshettiğini belirtmişse, o durumda artık ev sahibi eve girebilir.

Evi Boşaltıp Anahtarı Teslim Etmeyen Kiracı

Evi boşaltıp anahtarı teslim etmeyen kiracı hakkında ne yapılabilir? Evi terk eden kiracının tahliyesi nasıl gerçekleştirilir? Evin anahtarını teslim etmeden evden ayrılan kiracı, artık kira bedeli ödeme yükümlülüğünü yerine getirmeyeceği için ödenmeyen kira bedellerine ilişkin tahliye talepli icra takibi başlatılabilir. 2004 sayılı İcra ve İflas kanunu çerçevesinde düzenlenen bu hukuki süreç ile öncelikle kiralık konutta tahliye işleminin yapılmasına ardından ise ödenmemiş kira bedellerinin tahsil edilmesine olanak tanınır. Bu icra takibi işlemleri gerçekleştirilirken kiracı evde bulunmasa dahi resmi makalar müdahale edecektir.

Ancak şunu da önemle belirtmek gerekir ki, kiracı kira bedelini ödüyorsa ve evde değilse, ev sahibinin tek bu nedenle eve girme veya kilidi değiştirme gibi bir hakkı bulunmamaktadır. Çünkü kiracılığın devamı süresince kiracının daireyi kullanma hakkı bulunmaktadır. Kiracının kiralama süresi boyunca evde olmaması (yazlığa, misafirliğe ya da tatile gitmesi) halinde ev sahibinin eve girmesi konut dokunulmazlığının ihlali suçunu oluşturacaktır.

Kiracının kirayı ödemeden evi terk etmesi durumunda, kira borcunun devam edeceği unutmamalıdır. Örneğin, sözleşmenin 7. ayında evi terk eden kiracının borcu, her ay ödemediği miktar eklenerek artacaktır. Bu durumda, ev sahibi sadece tahliye etme hakkına değil aynı zamanda alacak hakkına da sahip olacaktır.

Eğer kiracı evi terk ederken anahtarı teslim etmezse, ilk olarak tahliye talepli bir icra takibi başlatmak en pratik çözüm olabilir, ancak farklı bir adım atılması mümkün olup olmadığı da değerlendirilmelidir. Eğer farklı tahliye nedenleri varsa, süreç daha hızlı bir şekilde tamamlanabilir. 

Evi Terk Eden Evden Eşyalarını Almayan Kiracı

Evi terk edip anahtarı teslim etmeden eşyalarını bırakan kiracıya, kira bedelini ödemediği takdirde tahliye talepli icra takibi başlatılmalıdır. Bu yolla, icra süreci başlatılarak ev sahibi resmi makamlardan yardım alarak kiracının tahliyesini ve evde bulunan eşyaların çıkartılmasını sağlayabilecektir.

Ancak ev sahibi, mutlaka evde bulunan eşyaları dışarı atmak veya onlara zarar vermekten kaçınmalıdır. Zira kira ilişkisi devam ettiği sürece, ev sahibinin izni olmadan eve girmesi konut dokunulmazlığı ihlali suçunu oluştururken, eşyaları atması veya zarar vermesi de mala zarar verme suçunu oluşturacaktır. Ayrıca, böyle bir durumun yaşanması halinde meydana gelen zararın ev sahibi tarafından telafi edilmesi gerekecektir.

Bu sebeplerden dolayı, icra yoluna başvurulurken usul işlemlerinin doğru bir şekilde yürütülmesi ve suç teşkil eden herhangi bir eylemde bulunulmaması önemlidir. Her aşamada uzman bir gayrimenkul avukatına danışmak ile, tüm bu risklerin yaşanmasının önüne geçebilirsiniz.

Kiracının Evi Terk Ettiğinin Tespiti

Kiracının evi terk ettiğinin tespiti mümkün müdür? Uygulamada bilinenin aksine kiracının evi terk ettiğini tespiti mahkeme tarafından gerçekleştirilememektedir. Bu anlamda kiracının anahtarları teslim etmeden evi terk etmesi durumunda ev sahibinin tahliye talepli icra takibi başlatması gerekmektedir. Yasal olarak böyle bir tespit yapılması veya eve girilmesi hukuken mümkün değildir.

Kiracının Evi Terk Etmesi Halinde Tutanak

Kiracının evi terk etmesi halinde tutanak tutulması hukuken önem arz etmemektedir. Başka bir deyişle kiracının evi terk etmeden önce anahtarı teslim etmemesi durumunda, tutanak tutulması tahliye için herhangi bir fayda sağlamayacaktır. Yukarıda belirtilen sebeplerden dolayı, eve girilemediği için herhangi bir tutanak düzenlenmesi de mümkün değildir.

Kiracının evi kullanmaması, kira sözleşmesinin ihlal edildiği anlamına gelmez. Ancak, kiracı evi terk ederse ve kira ödemezse, kiracı tahliye edilmesi için tahliye talepli icra takibi başlatılabilir.

Kiracının Anahtarı Teslim Etmemesi Son Olarak Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kiracının anahtarları teslim etmeden evden çıkması durumunda bir takım prosedürlerin takip edilmesi gerekmektedir. Ayrıca yazıda da belirtildiği gibi konut gizliliğinin ihlali veya mala zarar verilmesine ilişkin suçların işlenme ihtimali de gündeme gelmektedir. Yukarıda saydığımız nedenlerden dolayı alanında deneyimli bir kira hukuku avukatından yardım almanız faydalı olacaktır.