İtirazın İptali Davası Nedir? (İİK.m.67)
İlamsız, genel haciz yoluyla yapılan icra takibine karşı borçlunun itiraz etmesi durumunda alacaklının icra takibine devam edilmesi için borçlunun itirazının alacaklıya tebliğinden itibaren 1 yıl içerisinde açmış olduğu davaya itirazın iptali davası denir.
İtirazın İptali Davası 2004 sayılı İcra İflas Kanunu’nun 67’inci madde hükmünde düzenlenmiştir.
“(Değişik birinci fıkra: 17/7/2003-4949/15 md.) Takip talebine itiraz edilen alacaklı, itirazın tebliği tarihinden itibaren bir sene içinde mahkemeye başvurarak, genel hükümler dairesinde alacağının varlığını ispat suretiyle itirazın iptalini dava edebilir.
Borçlu, genel haciz yoluyla yapılan ilamsız icra takibine itiraz edildikten sonra alacaklı, itirazı öğrendiğinden itibaren 1 yıl içerisinde genel mahkemelere başvurarak, itirazın iptali davası açabilir. Alacaklı, takip konusu alacağın varlığını ispat etmekle yükümlüdür.
(Değişik: 9/11/1988-3494/1 md.) Bu davada borçlunun itirazının haksızlığına karar verilirse borçlu; takibinde haksız ve kötü niyetli görülürse alacaklı; diğer tarafın talebi üzerine iki tarafın durumuna, davanın ve hükmolunan şeyin tahammülüne göre, red veya hükmolunan meblağın yüzde yirmisinden aşağı olmamak üzere, uygun bir tazminatla mahkum edilir.
Alacaklı, alacağını ispat eder borçlunun itirazı iptal olursa hükmolunan meblağın %20’sinden aşağı olmamak üzere borçlu icra inkar tazminatına makhum edilir. Keza alacaklı alacağını ispat edemeyip borçlunun itirazı haklı görülürse alacaklı aleyhine hükmolunan meblağın %20’sinden aşağı olmamak üzere kötüniyet tazminatna mahkum edilir.
İcra inkar tazminatına veya kötüniyet tazminatına hükmedilmesi için icra takibine konu olan alacağın likit olması şarttır. Alacağın likit olması yani alacağın yargılamayı gerektirmeyen, alacaklı ve borçlu tarafından miktarı ve sebebi ile tam bir şekilde bilinebilen bir alacağın olması gerekir. Örneğin, bir kimse bir kimseye 1.000,00 TL’lik borç vermişse borçlu ile alacaklı borcun miktarını ve sebebini bilmektedir ve bu borç likit bir borçtur. Bu nedenle bu borcun konu olduğu icra takibinde icra inkar/kötüniyet tazminatına mahkum edilir. Ancak, alacak yargılamayı gerektiren bir alacak ise örneğin ecrimisilden kaynaklanan tazminat, haksız fiilden kaynaklanan maddi tazminat, işçinin fazla çalışma ücret talepleri vb. alacaklar yargılamayı gerektirir ve varlığı mahkeme tarafından tespit olunması gerektiren alacaklar olduğundan icra inkar/kötüniyet tazminatına hükmedilmez.
İtiraz eden veli, vasi veya mirasçı ise, borçlu hakkında tazminat hükmolunması kötü niyetin sübutuna bağlıdır.
Birinci fıkrada yazılı itirazın iptali süresini geçiren alacaklının umumi hükümler dairesinde alacağını dava etmek hakkı saklıdır. (Ek fıkra: 2/7/2012-6352/11 md.)
Şayet, 1 yıllık süreyi geçiren alacaklı, itirazın iptali davası açmak yerine, genel mahkemelere alacak davası açabilir.
Bu Kanunda öngörülen icra inkar tazminatı, kötü niyet tazminatı ve benzeri tazminatların tespitinde, takip talebi veya davadaki talep esas alınır.“
İtirazın İptali davasında görevli mahkeme, genel mahkemelerdir. Yani borç ilişkisinin görevli olduğu mahkemelerdir. Örneğin ticari bir alacak ise Asliye Ticaret Mahkemeleridir. Kira veya kat mülkiyeti hukukundan kaynaklanan alacağına ilişkin ise Sulh Hukuk Mahkemeleridir.
Yetkili mahkeme ise, yetkili icra dairesinde icra takibinin başlatıldığı yer mahkemeleridir.