İstinaf İle Temyizin Farkları Nelerdir?
Gerek istinaf gerekse temyiz birer kanun yolu olmakla birlikte, temyizle istinafın nitelikleri temelde farklıdır. Her iki kanun yolunun farklı olması, yapılacak incelemenin niteliğini de değiştirmektedir.
Temyiz kanun yolunda hukukî denetim yapılırken, istinaf kanun yolunda, kanunda belirtilen sınırlar ve kurallar çerçevesinde hem maddi hem de hukukî denetim yapılır. Ülkemizde istinaf kanun yolunun bulunmamasının bir sonucu olarak, temyiz incelemesini yapan Yüksek Yargıtay’ın amacını aşarak hukukî denetim haricinde maddi denetim de yaptığını, bunun da çoğu zaman zorunluluktan kaynaklandığını söyleyebiliriz. Oysaki teknik olarak bakıldığında temyiz incelemesinde maddi olaya uygunluk denetimi yapılması doğru değildir. İstinaf kanun yolunun sisteme dâhil olmasıyla birlikte Yüksek Yargıtay’m da bu uygulamasının sona ereceği, sadece hukukî denetim yapan bir temyiz mahkemesi niteliğine uygun bir mekanizma haline geleceği öngörülmektedir.
İstinaf kanun yolunun temyiz kanun yolundan diğer bir farkı da, yapılan inceleme neticesinde verilecek kararlarla ilgili olarak karşımıza çıkmaktadır. Gerçekten de istinaf kanun yolunda, yeniden inceleme yapıldığından, kararın doğr olmadığı sonucuna ulaşılması halinde, ilk derece mahkemesi kararı kaldırılarak istinaf mahkemesince yeniden bir karar verilmesi mümkün iken, temyiz kanun yolunda, hukukî denetim yapıldığından düzeltilerek onama kararı bir kenara bırakılacak olursa, yeni bir karar verilmeyip, alt derece mahkemesi ancak bozulabilir. Bu sebeple, istinaf mahkemesi kararlarını bozma ya da onama şeklinde ifade etmek doğru değildir.