Overbooking Hakkında Önemli Bilgiler

İstinaf hakkından feragat mümkün müdür? Koşulları nelerdir?

İstinaf hakkından feragat mümkün müdür? Koşulları nelerdir?

Tarafların, ilk derece mahkemesi kararının kendilerine tebliğinden önce, istinaf yoluna başvurma hakkından feragat edemezler. (HMK m.349/1) Bu konuda sözleşme yapılması da batıldır. Zira doğmamış bir haktan feragat söz konusu olmaz.

Kararın verilmesi ve ilgilisine tebliğinden sonra istinaf başvurusundan feragat edilebilir. Bu halde, diğer tarafça da istinaf kanun yoluna başvurulmamış olursa, ilk derece mah­kemesince verilen karar kesinleşmiş olur. Buna karşılık, ta­raflardan biri istinaf başvurusunda bulunmuşsa, dosya baş­vurunun incelenmesi için yetkili ve görevli Bölge Adliye Mahkemesi’ne gönderilir.

İstinaf başvurusu yapıldıktan sonra bu başvurudan fera­gat söz konusu olursa, dosya Bölge Adliye Mahkemesi’ne gönderilmez. Bu durumda, kararı veren mahkemece istinaf başvurusunun reddine karar verilmelidir.

Diğer taraftan, dosya, istinaf başvurusunun incelenmesi için ilk derece mahkemesince Bölge Adliye Mahkemesi’ne gönderilmiş ve Bölge Adliye Mahkemesi’nce henüz karara bağlanmamışsa, bu aşamada başvurudan feragat edilmesi halinde, başvurunun feragat nedeniyle reddine karar veril­mesi gerekir. (HMK m. 349)

Karar verildikten sonra, başvurudan feragat söz konusu olmaz. Bununla birlikte, kararın kesinleşmesine kadar dava­dan feragat mümkün olduğundan, karar verildikten sonra ve fakat kesinleşmeden önce, davadan feragat edilmesine engel bir durum bulunmamaktadır.