Overbooking Hakkında Önemli Bilgiler

EMEKLİ MAAŞININ HACZEDİLEMEYECEĞİNE İLİŞKİN ŞİKAYET SÜRESİ

EMEKLİ MAAŞININ HACZEDİLEMEYECEĞİNE İLİŞKİN ŞİKAYET SÜRESİ

T.C
YARGITAY
12. HUKUK DAİRESİ
2009/8695
2009/17278
>EMEKLİ SANDIĞI EMEKLİ MAAŞININ HACZEDİLEMEYECEĞİNE İLİŞKİN ŞİKAYETLER SÜREYE TABİ DEĞİLDİR.

İçtihat Metni
Mahalli mahkemece verilen kararın müddeti içinde temyizen tetkiki borçlu tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden Daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:
İİK.nun 83. madde hükmüne göre maaşlar tahsisat ve her nevi ücretler, intifa hakları ve hasılatı, ilama müstenit olmayan nafakalar, tekaüt maaşları, sigortalar veya tekaüt sandıkları tarafından tahsis edilen iratlar borçlu ve ailesinin geçimleri için icra müdürünce lüzumlu olarak takdir edilen miktar tenzil edildikten sonra haczed ilebilir. Anılan maddenin 2. fıkrasında ise ancak hacz olunacak miktarın bunların 1/4’ünden az olmayacağı açıklanmıştır.
Dairemizce oluşturulan son içtihatları doğrultusunda (5510 sayılı Yasanın 93. maddesinin uygulanmasına paralel olarak) emekli sandığı emekli maaşının haczedilemeyeceğine ilişkin şikayetlerde süreye tabi değildir. Bunun ötesinde somut olayda borçlunun şikayeti maaş, ikramiye ve diğer hak ve alacaklarının 1/4’ünden fazlasının haczedilemeyeceğine ilişkindir.
Mahkemece az yukarıda açıklanan İİK.nun 83/1. madde koşullarında icra müdürü işlemi denetlenerek borçlu ve ailesinin geçinmeleri için lüzumlu miktar tespit edilerek oluşacak sonuca göre bir karar vermek gerekirken, eksik inceleme ile, kabule göre de, Dairemiz içtihatlarına aykırı biçimde hüküm kurulması isabetsizdir.
Sonuç: Borçlunun temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK 366. ve HUMK 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), 29.09.2009 gününde oybirliğiyle karar verildi.