Memurlarda Atama İptali Davası Nedir?

Emekli Aylıklarının Hesaplanması Nasıl Yapılır?

Emekli Aylıklarının Hesaplanması Nasıl Yapılır?

Emekli Aylıklarının Hesaplanması

Emekli aylıklarının ne şekilde hesaplanacağı ve hangi unsurlar­dan oluşacağı 5434 sayılı Kanunun 41 ve Ek 70. maddelerinde belir­lenmiştir. Buna göre, emekli aylıkları her iki maddede belirtilen 5 un­sur:

  1. Aylık Göstergeleri,
  2. Ek Göstergeler
  3. Taban Aylığı
  4. Kıdem Aylığı
  5. Emeklilik Tazminatı

ve yürürlükte bulunan memur maaş katsayı esas alınmak suretiyle hesaplanan “Emekli Aylığı Bağlanmasına Esas Aylık” tutarının, 25 yıl için %75’i, fazla her tam yıl için %1 fazlası, eksik her tam yıl için %l eksiği üzerinden hesaplanmakta, ay kesirleri tam ay sayılmak suretiy­le, her ay emekli aylığı bağlanmasına esas aylık tutarının %1’inin on ikide biri oranında emekli aylığına eklenmektedir. 

İlgililerin makam, temsil ve görev tazminatına müstahak olmaları halinde bu tazminatlar hesap edilen aylıklara ayrıca ilave edilmekte­dir.

  1. Aylık Göstergesi: 657 sayılı Kanunun 43 üncü maddesinde bü­tün sınıflar itibariyle her derece ve kademe için tespit edilmiş rakam­lardır.

Gösterge x KTS

  1. Ek Gösterge: İştirakçilerin, hizmet sınıfları, görev türleri ve aylık aldıkları dereceleri dikkate alınarak ayrıca belirlenen gösterge rakamlarıdır.

Ek Gösterge x KTS

  1. Taban Aylığı: 30.06.1989 tarih ve 375 SKHK ile ihdas edilmiş olup, 1000 gösterge rakamının buna ait tespit edilen katsayı ile çarpı­mı sonucu bulunan tutarı ifade etmektedir.

1000 x Taban Aylığı Katsayısı

  1. Kıdem Aylığı: Kazanılmış hak aylığının hesabında değerlendi­rilen, her yıl için (25 yılı geçmemek üzere) 20 gösterge rakamının yü­rürlükteki katsayı ile çarpımı sonucunda bulunan miktardır.

Kıdem süresi x 20 x KTS

  1. Tazminat Aylığı: En Yüksek Devlet Memuru (Başbakanlık Müsteşarı) aylığının ek gösterge dâhil brüt tutarının ek göstergelere bağlı olarak Ek 70 inci maddede belirtilen yüzde oranları tutarıdır.

(1500 + 8000) x KTS x % oranı