Memurlarda Atama İptali Davası Nedir?

Denetimli serbestlik imza günü değiştirme

Denetimli serbestlik imza günü değiştirme

Denetimli serbestlik imza günü değiştirme mümkündür. Denetimli serbestlik uygulaması hakkında detaylı bilgiler için bu yazıyı inceleyebilirsiniz.

Denetimli serbestlik, suçun işlendiğinin öğrenildiği andan, hükmün tamamen infaz edilmesine kadar geçen sürede, süresi savcı veya hâkim tarafından belirlenen, şüpheli, sanık veya hükümlüye uygulanan hürriyeti bağlayıcı ceza ve tedbirler dışındaki her türlü tedbir veya yükümlülükler olarak tanımlanmaktadır. Denetimli serbestlik kanunu, kişinin ailevi ilişkilerini devam ettirebilmesi ve dış dünyaya uyum sağlayabilmesi amacını taşıyan bir yasadır.

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu (TCK 51/2), ertelemede deneme süresini başına buyruk geçirilen bir süre olmaktan çıkarmış ve bir denetime tabi tutmuştur. Denetimli serbestlik, bu manada ertelemenin denetime tabi tutulmasını ifade etmektedir. Buna göre cezası ertelenen hükümlüye bir denetim süresi belirlenerek, bu süre içinde bazı yükümlülükleri yerine getirmesi istenebilir ve denetim süresi içinde hükümlüye rehberlik edecek bir uzman görevlendirilebilir. Böylece cezanın ertelenmesi bir af olmaktan çıkmakta, suçlunun yeniden sosyalleşmesini sağlaması amacının gerçekleşmesi de sağlanmış olmaktadır.

Ancak hüküm sadece bir denetim süresi belirlenmesi bakımından zorunluluk getirmiş ancak yükümlülük tayini ve özellikle uzman kişi görevlendirilmesi hususunu hâkimin takdirine bırakmıştır. Her ne kadar düzenleme hükümlünün kişiliği ve sosyal durumu göz önünde bulundurularak yükümlülük belirlenmesinden ve uzman görevlendirilmesinden sarfınazar edilebileceğini ifade ediyorsa da elbette bu sistemin işlemesi iyi bir alt yapı ve insan gücünün varlığına bağlıdır. Görevlendirilecek kişi yoksa zorunluluk getirmenin de anlamı bulunmaz. Ancak bu defa da kurum işlevsel olmaktan çıkar ve failin yeniden topluma kazandırılması amacı tamamen tesadüfe bırakılmış olur.

Denetimli serbestlik imza günü değişiklik dilekçesi

…. DENETİMLİ SERBESTLİK MÜDÜRLÜĞÜNE

Müdürlüğünüzde denetim altında bulunmaktayım. Müdürlüğünüzce yapılan Denetim Planına göre …………………………………………………………..’nde haftanın …………………………………. günleri saat ………-……….arasında imza yükümlülüğüm bulunmaktadır.

(Bu kısma gerekçeleriniz yazınız) ……………………………………………………….. ………………………………………………… dolayı imza günlerimin …………………….. ………………………………………………………….. olarak değiştirilmesi hususunda gereğini saygılarımla arz ederim. …/…/2019-2020

Ad soyad-imza

Denetimli serbestlik, bir suç isnadıyla karşılaşan kişinin hapsedilmek suretiyle infaz kurumlarına “kapatılmak” toplumdan uzaklaştırılması yerine, yaşadığı toplumda belli şartlar altında serbest kalarak görevlilerce denetim ve gözetiminin sağlanması amaçlamaktadır. Bu sistem bu tanıma göre bir yaptırım türü, ne de bir infaz rejimi niteliğindedir. Bununla birlikte bu sistem; ceza adalet sisteminin önemli bir parçası, ceza adaletinin sağlanmasında bir aracı kurumdur.

Sistemin evrensel hukukta dört temel amacı bulunmaktadır;

  1. Mahkûmların ıslah olmalarını sağlamak,
  2. Topluma ve mağdura verilen zararın onarılması,
  3. Tekrar suç işlenmesinin önüne geçmek,
  4. Toplumun korunması.