Overbooking Hakkında Önemli Bilgiler

Çizgili Çek Nedir? Nasıl Düzenlenir?

Çizgili Çek Nedir? Nasıl Düzenlenir?

MADDE 803- Bir çekin düzenleyeni veya hamili onu, 804 üncü maddede gösterilen sonuçları doğurmak üzere çizebilir.

Çekin çizilmesi, çekin ön yüzüne birbirine paralel iki çizgi çe­kilerek yapılır. Çek, genel veya özel olarak çizilebilir.

İki çizgi arasına hiçbir ibare konmamış veya “banka” kelimesi veya buna benzer bir ibare konmuş ise çek, genel olarak çizilmiş demektir.

İki çizgi arasına belirli bir bankanın ticaret unvanı yazılmış ise

Genel çizgi özel çizgiye dönüştürülebilir; özel çizgi genel çizgi­ye dönüştürülemez.

Çizgilerin veya zikredilen bankanın ticaret unvanının silinmesi hükümsüz sayılır.

HÜKÜMLERİ

MADDE 804- Genel olarak çizilen bir çek, muhatap tarafın­dan ancak bir bankaya veya muhatabın bir müşterisine ödenebi­lir.

Özel olarak çizilen bir çek, muhatap tarafından ancak ticaret unvanı gösterilen bankaya veya bu banka muhatap ise onun müş­terisine ödenebilir. Ticaret unvanı gösterilen banka, bedelin tahsi­li işini diğer bir bankaya bırakabilir.

Bir banka, çizgili çeki, ancak müşterilerinden veya diğer bir bankadan iktisap edebilir. Aynı şekilde onu, sözü geçen kişilerden başkaları hesabına tahsil edemez.

Çek, birden fazla özel olarak çizilmiş ise, muhatabın bu çeki ödeyebilmesi için çekin ikiden fazla çizilmemiş olması ve çizgiler­den birinin, çekin bir takas odası tarafından tahsil edilebilmesi amacı ile yapılmış olması şarttır.

Birinci ilâ dördüncü fıkralara aykırı hareket eden muhatap veya banka, çek bedelini aşmamak üzere, oluşan zarardan sorum­ludur.