Cinsiyet Düzeltilmesi Davası Nasıl Açılır?
4721 sayılı Türk Medeni Kanunu madde 40 – Cinsiyetini değiştirmek isteyen kimse, şahsen başvuruda bulunarak mahkemece cinsiyet değişikliğine izin verilmesini isteyebilir. Ancak, iznin verilebilmesi için, istem sahibinin onsekiz yaşını doldurmuş bulunması ve evli olmaması; ayrıca transseksüel yapıda olup, cinsiyet değişikliğinin ruh sağlığı açısından zorunluluğunu ve üreme yeteneğinden sürekli biçimde yoksun bulunduğunu bir eğitim ve araştırma hastanesinden alınacak resmî sağlık kurulu raporuyla belgelemesi şarttır.
Verilen izne bağlı olarak amaç ve tıbbî yöntemlere uygun bir cinsiyet değiştirme ameliyatı gerçekleştirildiğinin resmî sağlık kurulu raporuyla doğrulanması hâlinde, mahkemece nüfus sicilinde gerekli düzeltmenin yapılmasına karar verilir.
Cinsiyet Düzeltilmesi Davası Nasıl
Cinsiyetini değiştirmek isteyen kimse, şahsen başvuruda bulunarak mahkemece cinsiyet değişikliğine izin verilmesini isteyebilir. Ancak, iznin verilebilmesi için, istem sahibinin onsekiz yaşını doldurmuş bulunması ve evli olmaması; ayrıca transseksüel yapıda olup, cinsiyet değişikliğinin ruh sağlığı açısından zorunluluğunu ve üreme yeteneğinden sürekli biçimde yoksun bulunduğunu bir eğitim ve araştırma hastanesinden alınacak resmî sağlık kurulu raporuyla belgelemesi şarttır.
Verilen izne bağlı olarak amaç ve tıbbî yöntemlere uygun bir cinsiyet değiştirme ameliyatı gerçekleştirildiğinin resmî sağlık kurulu raporuyla doğrulanması hâlinde, mahkemece nüfus sicilinde gerekli düzeltmenin yapılmasına karar verilir.
Davada nüfus idaresi taraf gösterilecektir. Kamu hukukunu ilgilendiren hallerde Cumhuriyet Savcısı tarafından da dava açılabilecektir.
Mahkemece gerekli inceleme yapılacak, davacı tam teşekküllü bir hastane sağlık kuruluna sevk edilerek cinsiyetinin tespiti yaptırılacaktır.
Erkek olduğu halde yanlışlıkla nüfusa kadın, kadın olduğu halde yanlışlıkla nüfusa erkek olarak yazılan kişilerde, bu yanlışlığın düzeltilmesi için dava açabileceklerdir.
Dava, sağlık kurulu raporu, tanık beyanları, cinsiyetinin düzeltilmesi istenen kişinin mahkemedeki görünüşü ve sair delillerle ispat edilebilecektir.
Cinsiyet değişikliği davalarında basit muhakeme usulü uygulanır.
Cinsiyet Düzeltilmesi Davası Nasıl Görevli Mahkeme
Asliye Hukuk Mahkemesi
Cinsiyet Düzeltilmesi Davası Nasıl Yetkili Mahkeme
l-Davacının yerleşim yeri mahkemesi
2-Davacının nüfusa kayıtlı olduğu yer mahkemesi
Cinsiyet Düzeltilmesi Davası Nasıl Davacı
l-Zorunlu operasyon sonucu cinsiyetinin düzeltilmesini isteyen kimse (reşit)
2-Cinsiyeti nüfusa yanlış yazılan kişi
3-Cinsiyeti nüfusa yanlış yazılan kişi reşit değilse velisi veya vasisi yani yasal temsilcisi
4-Kamu hukukunu ilgilendiren hallerde Cumhuriyet savcısı
Cinsiyet Düzeltilmesi Davası Nasıl Davalı
Yerleşim yeri veya nüfusa kayıtlı olunan yer nüfus müdürlüğü
Cinsiyet Düzeltilmesi Davası Nasıl Konu İle İlgili Dikkat Edilecek Hususlar
l-Bu tür davalar basit yargılama usulüne tabidir. Adli tatilde görülür.
2-Nüfus aile tablosu ve nüfusa tescili esas alınan doğum tutanağı getirtilecektir.
3-Bu tür davalar nüfus idaresi temsilcisinin yüzüne karşı, Cumhuriyet savcısının huzuru ile görülecektir.
4-Bu tür davalar, sağlık kurulu raporu, tanık beyanları, cinsiyetinin düzeltilmesi istenen kişinin mahkemedeki görünüşü ve sair delillerle ispat edilebilecektir.
5-Cinsiyet değiştirmek isteyen kişinin bu değişikliğe gitmeden önce bizzat mahkemeye başvurması zorunludur.
6-Cinsiyet değiştirmek isteyen kişinin 18 yaşını doldurmuş olması gerekir.
7-Cinsiyet değiştirmek isteyen kişinin, transseksüel yapıda olması, ruh sağlığı açısından cinsiyet değişikliğinin zorunlu bulunması ve kişinin üreme yeteneğinden sürekli biçimde yoksun olmalıdır. Bu koşulların gerçekleşip gerçekleşmediği için de uzmanlardan oluşan bir resmi sağlık kurulu raporu alınması suretiyle tespit edilecektir.
8-Kamu hukukunu ilgilendiren hallerde Cumhuriyet Savcısı tarafından da dava açılabilecektir.