Overbooking Hakkında Önemli Bilgiler

Finansmanı Sağlanan Sağlık Hizmetleri Nelerdir?

Finansmanı Sağlanan Sağlık Hizmetleri Nelerdir?

Finansmanı Sağlanan Sağlık Hizmetleri

Genel sağlık sigortalısının ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin sağlıklı kalmaları, hastalanmaları hâlinde sağlıklarını kazanmaları, tra­fik kazaları, iş kazası ile meslek hastalığı, hastalık ve analık sonucu tıbben gerekli görülen sağlık hizmetlerinin karşılanması, iş göremezlik hâllerinin ortadan kaldırılması veya azaltılması, iş kazası ve meslek hastalığına, kazaya, hastalıklara veya konjenital (doğuştan) nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan durumlarda vücut bütünlüğünün sağlanması amacıyla Kanunun 63 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a), (b), (c), (d), (e) ve (f) bentlerinde sayılan sağlık hizmetlerinin finansmanı Ku­ramca sağlanır.

Buna göre Kuramca finansmanı sağlanacak sağlık hizmetleri şun­lardır:

  1. Kişilerin hastalanmalarına bakılmaksızın kişiye yönelik koru­yucu sağlık hizmetleri ile insan sağlığına zararlı madde bağımlılığını önlemeye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri.
  2. Kişilerin hastalanmaları halinde ayakta veya yatarak; hekim ta­rafından yapılacak muayene, hekimin göreceği lüzum üzerine teşhis için gereken klinik muayeneler, laboratuvar tetkik ve tahlilleri ile di­ğer tanı yöntemleri, konulan teşhise dayalı olarak yapılacak tıbbî mü­dahale ve tedaviler, hasta takibi ve rehabilitasyon hizmetleri, organ, doku ve kök hücre nakline ve hücre tedavilerine yönelik sağlık hiz­metleri, acil sağlık hizmetleri, ilgili kanunları gereğince sağlık meslek mensubu sayılanların hekimlerin kararı üzerine yapacakları tıbbî ba­kım ve tedaviler.
  3. Analık sebebiyle ayakta veya yatarak; hekim tarafından yapıla­cak muayene, hekimin göreceği lüzum üzerine teşhis için gereken kli­nik muayeneler, doğum, laboratuvar tetkik ve tahlilleri ile diğer tanı yöntemleri, konulan teşhise dayalı olarak yapılacak tıbbî müdahale ve tedaviler, hasta takibi, rahim tahliyesi, tıbbî sterilizasyon ve acil sağlık hizmetleri, ilgili kanunları gereğince sağlık meslek mensubu sayılanla­rın hekimlerin kararı üzerine yapacakları tıbbî bakım ve tedaviler.
  4. Kişilerin hastalanmaları halinde ayakta veya yatarak; ağız ve diş muayenesi, diş hekiminin göreceği lüzum üzerine ağız ve diş has­talıklarının teşhisi için gereken klinik muayeneler, laboratuvar tetkik ve tahlilleri ile diğer tanı yöntemleri, konulan teşhise dayalı olarak ya­pılacak tıbbî müdahale ve tedaviler, diş çekimi, konservatif diş tedavi­si ve kanal tedavisi, hasta takibi, diş protez uygulamaları, ağız ve diş hastalıkları ile ilgili acil sağlık hizmetleri, 18 yaşını doldurmamış kişi­lerin ortodontik diş tedavilerinin 72 nci maddeye göre belirlenen tuta­rı,
  5. Evli olmakla birlikte çocuk sahibi olmayan genel sağlık sigor­talısı kadın ise kendisinin, erkek ise karısının;
  6. Yapılan tıbbî tedavileri sonrasında normal tıbbî yöntemlerle çocuk sahibi olamadığının ve ancak yardımcı üreme yöntemi ile çocuk sahibi olabileceğinin Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucula­rı sağlık kurulları tarafından tıbben mümkün görülmesi,
  7. 23 yaşından büyük, 39 yaşından küçük olması,
  8. Son üç yıl içinde diğer tedavi yöntemlerinden sonuç alınama­mış olduğunun Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucuları sağ­lık kurulları tarafından belgelenmesi,
  9. Uygulamanın yapıldığı tıbbî merkezin Kurum ile sözleşme yapmış olması,
  10. En az beş yıldır genel sağlık sigortalısı veya bakmakla yüküm­lü olunan kişi olup, 900 gün genel sağlık sigortası prim gün sayısının olması,

şartlarının birlikte gerçekleşmesi halinde en fazla iki deneme ile sınırlı olmak üzere yardımcı üreme yöntemi tedavileri ile bir hastalı­ğın tedavisinin başka tıbbî bir yöntemle mümkün olmaması ve Ku­ramca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucuları sağlık kurulları tarafın­dan tıbben zorunlu görülmesi halinde yardımcı üreme yöntemi tedavi­leri.

Yukarıdaki bentler gereğince sağlanacak sağlık hizmetleriyle ilgili teşhis ve tedavileri için gerekli olabilecek kan ve kan ürünleri, kemik iliği, aşı, ilaç, ortez, protez, tıbbî araç ve gereç, kişi kullanımına mahsus tıbbî cihaz, tıbbî sarf, iyileştirici nitelikteki tıbbî sarf malze­melerinin sağlanması, takılması, garanti süresi sonrası bakımı, onarıl­ması ve yenilenmesi hizmetleri.