İşçilik Ücreti Ne Zaman Ödenir?
Ücretin Ödenme Zamanı
İş Kanununun 32. maddesinin 4. fıkrası gereğince, ücret en geç ayda bir ödenir. Ancak, işverenin, işçi ücretlerini daha kısa aralıklarla ödemesine yasal bir engel yoktur. Nitekim yasa koyucu bu sürenin hizmet akitleri ve toplu iş sözleşmeleriyle bir haftaya kadar indirilebileceğini hüküm altına almıştır. İşveren işçi ücretlerini iş sözleşmesi, toplu iş sözleşmesi ve yasa hükümlerine göre hesaplayıp tam ve zamanında ödemek zorundadır. Aksi halde işçi, İş Kanununun 24. Maddesinin 2/e fıkrası uyarınca iş sözleşmesini eksik ve zamanında ödenmeyen ücretleri nedeni ile haklı olarak feshedip işverenden kıdem tazminatı isteyebilir.
Borçlar Kanununun 77. Maddesi uyarınca, işçi ücretleri iş günlerinde ödenir. Bu nedenle, ödeme günü hafta tatili veya çalışılmayan bir tatil gününe rastlarsa ödeme, tatili izleyen iş gününde yapılır.
Diğer taraftan yaşamını tek geçim kaynağı olan ücretle idame ettirmek zorunda olan işçi, ücret ödeme günü gelmeden avans isteme yoluna başvurabilir. Ancak işçinin, işverenden avans isteyebilmesi için;
İşçinin ihtiyacının bulunması,
Avansın ödenmesinin işvereni zarar ve sıkıntıya düşürmemesi,
İşçinin istediği avans tutarını o güne kadarki çalışması ile hak etmiş olması, unsurlarının birlikte gerçekleşmesi gerekmektedir. Ancak gerek işçi ile işverenin anlaşması gerekse de toplu iş sözleşmeleri ile bu hükümler aşılabilir.