Limited Şirket Ortaklarının Hakları Nelerdir?
Limited Şirket Ortaklarının Bilgi Alma ve İnceleme Hakkı
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ile limited şirket ortaklarına modern şirketler hukuku kapsamında geniş boyutlu bilgi alma hakkı tanınmıştır.
Limited şirket ortaklarının limited şirket ortaklarının bilgi alma ve inceleme hakkı 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 614’üncü maddesinde aşağıdaki şekilde düzenlenmiştir.
“Her ortak, müdürlerden, şirketin bütün işleri ve hesapları hakkında bilgi vermelerini isteyebilir ve belirli konularda inceleme yapabilir.
Ortağın, elde ettiği bilgileri şirketin zararına olacak şekilde kullanması tehlikesi varsa, müdürler, bilgi alınmasını ve incelemeyi gerekli ölçüde engelleyebilir; bu konuda ortağın başvurusu üzerine genel kurul karar verir.
Genel kurul, bilgi alınmasını ve incelemeyi haksız yere engellerse, ortağın istemi üzerine mahkeme bu hususta karar verir. Mahkeme kararı kesindir.”
Limited Şirket Ortaklarının Limited Şirkete Verdikleri Ödünçlere İlişkin Hakları
Limited şirket ortaklarının limited şirket ortaklarının limited şirkete verdikleri ödünçlere ilişkin hakları, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 615’inci maddesinde aşağıdaki şekilde düzenlenmiştir.
“Ortaklar veya onlara yakın kişiler tarafından şirkete verilen ve özkaynakların yerini tutan nitelikteki ödünçler, bir sözleşme veya beyan dolayısıyla sırada en sonda yer alanlar da dâhil olmak üzere diğer tüm alacaklardan sonra gelir.
Aşağıdakiler, özkaynakların yerini tutan ödünç niteliğinde sayılır.
- Esas sermayenin ve kanuni yedek akçelerin, aktifler tarafından artık karşılanamadığı bir anda verilen ödünçler.
- Ortaklar veya onlara yakın kişiler tarafından, şirketin fınansal durumu itibarıyla özkaynak koymalarının uygun olduğu bir anda, bunun yerine verilen ödünçler.
İflasın açılmasından önceki bir yıl içinde, özkaynakların yerini tutar nitelikteki ödünçlerin geriye ödenmesi amacıyla yapılan ödemeler, bu ödemelerin alıcısı tarafından geri verilir.”
Sermaye yerini tutan ödünç kurumu kolay kabul gören, genel olarak benimsenen bir kurum değildir. Bu sebeple İsviçre Öntasarısında bulunduğu halde Tasarıdan çıkarılmıştır. Reddedilmesinin sebebi, ortakların şirketi gönüllü olarak finanse etmelerini engellemesi olasılığının yüksek olmasıdır. Kanuna da hakim olan karşı teze göre ortaklarının sermaye koymadıkları, ödünç vermedikleri, yaşaması için hiçbir finansal destek sağlamadıkları, yabancı ortak bulmadıkları ve devretmedikleri veya devredemedikleri bir şirketin tüm yükünü kredi piyasasına ve üçüncü kişilere bırakmak doğru değildir; böyle bir anlayış geniş çaplı krizlere yol açmaktadır. Şirket kuranlar özveride bulunmalıdır. Piyasamızın düzelmesi ancak özsermayesi ve ortak desteği güçlü şirketlerle sağlanabilir.
Limited Şirket Ortaklarının Özel Denetim İsteme Hakkı
Limited şirket ortaklarının özel denetim hakkı 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 635’inci maddesinde yer alan; “Anonim şirketin denetçiye ve işlem denetçileriyle denetime ve özel denetime ilişkin hükümleri limited şirkete de uygulanır.” hükmü çerçevesinde oluşan bir haktır.
6102 sayılı Yeni Türk Ticaret Kanununun 635’inci maddesinde ver alan düzenleme ile limited şirket, bir sermaye şirketi olarak anonim şirket ile aynı denetleme sistemine bağlanmıştır.