Overbooking Hakkında Önemli Bilgiler

Temyiz İncelemesi Sonucunda Yargıtay Kararı Nereye Gönderilir?

Temyiz İncelemesi Sonucunda Yargıtay Kararı Nereye Gönderilir?

Yargıtay Kararının Gönderileceği Merci

Madde 304 – (1) (Değişik:20/2/2019-7165/8 md.) Yargıtayca 302 nci maddenin birinci fıkrası veya 303 üncü madde uyarınca verilen kararlara ilişkin dosya ilk derece mahkemesine, kararın bir örneği ise bölge adliye mahkemesine gönderilmek üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına verilir.

(2) Yargıtay, dosyayı 303 üncü maddede belirtilenle­rin dışında kalan hâllerde yeniden incelenmek ve hü­küm verilmek üzere hükmü bozulan bölge adliye mahkemesine veya diğer bir bölge adliye mahkeme­sine gönderir.

(Ek cümleler:20/2/2019-7165/8)Ancak bozma kararı,

  1. İstinaf başvurusunun esastan reddi kararına ilişkin ise dosya, gereği için kararı veren ilk derece mahke­mesine,
  2. Hukuka aykırılığın düzeltilerek istinaf başvurusu­nun esastan reddi kararına ilişkin ise dosya, gereği için kararı veren ilk derece mahkemesine ya da boz­ma kararının içeriği doğrultusunda Yargıtayca uygun görülmesi halinde bölge adliye mahkemesine, gönderilir. Dosyanın ilk derece mahkemesine gönde­rildiği hallerde, kararın bir örneği de bölge adliye mahkemesine gönderilir.
  • Hüküm, mahkemenin hukuka aykırı olarak kendi­sini görevli veya yetkili görmesinden dolayı bozul­muşsa, Yargıtay aynı zamanda dosyayı görevli veya yetkili mahkemeye gönderir.
  • İlk derece mahkemesi tarafından doğrudan temyiz yolu açık bulunan hükümlerle ilgili olarak verilen ka­rara ilişkin dosya, hükmü veren ilk derece mahkeme­sine gönderilmek üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsav­cılığına verilir.

a) Onama ve Islah (Düzeltme) Kararlarında

Yargıtay, 302 nci maddenin birinci fıkrası uyarınca verilen temyiz isteminin esastan reddi (temyizde onama) veya 303 üncü madde uyarınca verilen Yargıtayca davanın esasına hükmedilmesi veya hükümdeki hukuka aykırılığın düzeltil­mesi kararlarına ilişkin dosyayı ilk derece mahkemesine, ka­rarın bir örneği ise bölge adliye mahkemesine gönderilmek üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına verir. Yargıtay kararı ile hüküm kesinleşir. İnfaz ve gerekli işlemler ilk derece mahkemesince yerine getirilir.

b) Bozma Kararı Verilmesi Halinde

Yargıtay hükmü bozduğunda, yeniden incelenmek ve hüküm verilmek üzere dosyayı hükmü bozulan bölge adliye mahkemesine veya diğer bir bölge adliye mahkemesine gön­derir. (m.304/2).

Ancak bozma kararı,

  1. İstinaf başvurusunun esastan reddi kararına ilişkin ise dosya, gereği için kararı veren ilk derece mahkemesine,
  2. Hukuka aykırılığın düzeltilerek istinaf başvurusunun esastan reddi kararına ilişkin ise dosya, gereği için kararı ve­ren ilk derece mahkemesine ya da bozma kararının içeriği doğrultusunda Yargıtayca uygun görülmesi halinde bölge ad­liye mahkemesine gönderilir.

Dosyanın ilk derece mahkemesine gönderildiği hallerde, kararın bir örneği de bölge adliye mahkemesine gönderilir.

Hüküm, mahkemenin hukuka aykırı olarak kendisini gö­revli veya yetkili görmesinden dolayı bozulmuşsa, dosya hükmü bozulan mahkeme yerine doğrudan görevli veya yet­kili mahkemeye gönderir (m.304/3).

6706 sayılı Cezaî Konularda Uluslararası Adlî İş Birliği Kanununun 18. maddesinin dördüncü fıkrasına göre suçlula­rın iadesine ilişkin olarak ağır ceza mahkemesince verilen karar doğrudan temyize tabidir. Yargıtay, ilk derece ağır ceza mahkemesi tarafından doğrudan temyiz yolu açık bulunan hükümlerle ilgili olarak verilen karara ilişkin dosyayı, hük­mü veren ilk derece mahkemesine (ağır ceza mahkemesine) gönderilmek üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına verir (m.304/4).