Overbooking Hakkında Önemli Bilgiler

Savcılığa Şikayet Dilekçesi Hakkında Önemli Bilgiler

Savcılığa Şikayet Dilekçesi Hakkında Önemli Bilgiler

ŞİKAYET DİLEKÇESİ NEDİR?

Kişinin, kanunlarda suç olarak tanımlanan eylemlerden birine mazur kalması halinde ilgili Savcılık ve kolluk birimine giderek suç duyurusunda bulunmasına şikayet denir. Şikayet yazılı veya tutanağa geçirilmek üzere sözlü olarak yapılabilir.(CMK m.158/5) Yazılı bir şekilde yapılan şikayet başvuruları şikayet dilekçesi ile yapılabilmektedir.

Savcılık, şikayet dilekçesi ile bir suçun işlendiği izlenimini veren bir hâli öğrenir öğrenmez kamu davasını açmaya yer olup olmadığına karar vermek üzere hemen işin gerçeğini araştırmaya başlar. Cumhuriyet savcısı, maddî gerçeğin araştırılması ve adil bir yargılamanın yapılabilmesi için, tüm yetkisini kullanarak gerekli araştırma ve incelemeleri yapar.

ŞİKAYET VE İHBAR ARASINDAKİ FARKLAR

Türk Ceza Kanunu ve sair özel kanunlarda suç olarak sayılan fiillerin işlenmesi halinde ilgili Savcılığa suç duyurusunda bulunulmak için iki farklı yol mevcuttur. Bunlar, ihbar ve şikayettir.

İhbar, bir suçun işlenmesi üzerine şüpheliyi veya olayı kolluk veya savcılığa bildirmektir. Şikayet ise, kişiye karşı işlenen bir suçun bizzat ilgilisi tarafından Savcılık veya kolluk birimlerine bildirmektir. İhbar hakkı herkese tanınmış bir hak iken, şikayet hakkı yalnızca mağdur ve suçtan zarar gören kimselere tanınmış haklardandır.

ŞİKAYET DİLEKÇESİ NASIL YAZILMALIDIR?

Takibi şikayete bağlı suçlarda, suçun mağduru ilgili makama yapacağı şikayet başvurusu ile şüpheli/şikayet edilen hakkında suç duyurusunda bulunabilir. Zira takibi şikayete bağlı suçlarda savcılıklar re’sen hareket etmemekte, suç duyurusunda bulunulması halinde gerekli araştırma ve incelemelere başlamaktadır.

Savcılık veya ilgili kolluk birimine verilecek olan şikayet dilekçelerinin eksiksiz bir şekilde tamamlanması önem taşımaktadır. Şikayet dilekçesinde eksiklik bulunması sürecin uzamasına sebebiyet verecektir. Herhangi bir hak kaybına uğramamak adına bir ceza avukatından yardım almanızı tavsiye ederiz.

Şikayet dilekçesinde; şikayet edene ait kimlik ve adres bilgileri, biliniyorsa şikayet edilenin kimlik ve adres bilgileri (bilinmediği takdirde faili meçhul olarak belirtilir), suç, suç tarihi ve yeri, suça konu eylemler, suça ilişkin açıklamalar, şüpheliler hakkında talep edilen ceza ve tedbirler ve şikayet edenin imzası açık bir şekilde belirtilmelidir.

ŞİKAYET DİLEKÇESİ HANGİ SAVCILIĞA VERİLMELİDİR?

Suç duyurusunda bulunmak amacıyla yazılan şikayet dilekçeleri suçun işlendiği yer müracaat savcılığına verilir. Sözlü bir şekilde şikayet başvurusunda bulunmak isteyen kişiler, savcılıkların yoğun bir şekilde çalışıyor olmasından ötürü jandarma veya polis merkezlerine suç duyurusunda bulunabilirler.

ŞİKAYET DİLEKÇESİ NE ZAMANA KADAR VERİLMELİDİR?

Türk Ceza Kanunu m.73’e göre; Soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı olan suç hakkında yetkili kimse altı ay içinde şikayette bulunmadığı takdirde soruşturma ve kovuşturma yapılamaz. Zamanaşımı süresini geçmemek koşuluyla bu süre, şikayet hakkı olan kişinin fiili ve failin kim olduğunu bildiği veya öğrendiği günden başlar.

ŞİKAYET DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ

KAYSERİ CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA

ŞİKAYET EDEN          : İsim Soy isim/ TC Kimlik No

                                         Adres:

ŞİKAYET EDİLEN       : İsim Soy isim/ TC Kimlik No

                                         Adres:

SUÇ                            : Atılı Suç ve İlgili Kanun Maddesi

SUÇ TARİHİ VE YERİ : ….., Kayseri

KONU                       : (Bu kısımda şikayet dilekçesine konu suç ve talep edilen tedbirler kısa bir şekilde belirtilir.)

AÇIKLAMALAR          : (Bu kısımda yaşanan olaylar, işlenmiş olan suça ilişkin yapılan eylemeler, suçun gerçekleştiği yer ve tarih olay akışına göre gerekli tüm detaylarıyla anlatılır.)

HUKUKİ DELİLLER   : (İşlenen suça ilişkin elinizde var olan delilleri bu kısımda açıklayabilirsiniz. Örneğin: tanık, telefon görüşmeleri, WhatsApp yazışmaları vs.)

SONUÇ VE İSTEM     : Yukarıda ayrıntılı olarak açıkladığımız ve Sayın Makamınızca re’sen dikkate alınacak diğer nedenlerle;

  1. Delillerin derhal tespit edilerek toplanması bu kapsamda; ( şikayet etmiş olduğunuz suça ilişkin yapılmasını talep ettiğiniz araştırma ve incelemeleri açık bir şekilde belirtiniz)

  2. Tüm şüpheliler yönünden yapılacak soruşturma neticesinde (şikayet ettiğiniz kişiler hakkında hangi suçtan cezalandırılmalarını talep ediyorsanız ilgili suçları sayınız) suçları açısından iddianame düzenlenerek kamu davası açılmasını, cezalandırılmalarını,

  3. Şüphelilerin alabileceği ceza miktarı düşünüldüğünde kaçma şüphesi oluşabileceğinden haklarında CMK gereğince tutuklama / adli kontrol tedbirinin uygulanmasına karar verilmesini talep ederim.

Saygılarımla,                                      

          Tarih:……./…../2024

Şikayet Edenin Ad Soy ad:

İmza:

Detaylı bilgi almak ve danışmanlık hizmetleri için iletişim bölümündeki bilgilerden Kayseri avukatlık büromuz Polat Hukuk Bürosu’na ulaşabilirsiniz.