TAPU İPTAL VE TESCİL AİLE MAHKEMESİNE DAVA DİLEKÇESİ
İHTİYATİ TEDBİR İSTEMLİDİR
………………AİLE MAHKEMESİ HAKİMLİĞİ’NE
DAVACI : ………………………………………
VEKİLLERİ :…………………………….
DAVALILAR : 1-A………………………………
2-İ………………………………………
KONU:TAPU İPTAL VE TESCİL
AÇIKLAMA :
Taraflardan A……. ile davacı-müvekkil … 2002 yılında evlenmişlerdir. Tarafların bu evlilikten U…….. isminde bir küçük çocukları vardır.Taraflar evlendikten sonra, 2.5-3 yıl kadar mülkiyeti davalı A….. üzerine kayıtlı bulunan ve müvekkilenin adresi kısmında belirtilen (Tapunun …….. ili,…… pafta, ada……,…. blok 2.kat ……. nolu bağımsız bölüm) evde birlikte oturmuşlardır ve aile yaşamı sürmüşlerdir.Ancak yaklaşık 6-8 ay önce taraflar arasında davalı A…..’den kaynaklanan geçimsizlik baş göstermiş, taraflar ……….’te bulunan davalının baba evinde oldukları bir sırada yaşanan tartışmada ayrılmışlardır.
Taraflar birkaç ay ayrı kalmış, bu süre içersinde kalp rahatsızlığı bulunan davalı A……, babası evinde kalmış, davacı ……… ise bir süre sonra kendisi ile kalan Küçük …..’u da alarak tarafların aile konutu niteliğinde bulunan ……….’deki evlerine dönmüş ve eşini beklemeye başlamış, ancak davalı eş A…, müşterek haneye dönmemiştir.
Bu aşamada, davalı A……….. …………. 2.Asliye Hukuk Mahkemesi’nin 2005/……. Esas sayılı dosyası ile müvekkile aleyhine boşanma davası ikame etmiş, müvekkile bu davayı ve boşanma isteğini kabul etmemiştir, dava halen derdesttir.Dava devam ederken ve müvekkile aile konutu niteliğindeki müşterek hanede de otururken, davacı müvekkileye diğer davalı İ………… tarafından, ekte sunulu bulunan ………..İli 20.Noterliği’nin …………. yevmiye nolu ve 30.11.2005 tarihli ihtarnamesi keşide edilmiş ve özetle “………..oturmakta olduğu evin 27.7.2005 tarihinde …………… tarafından kendisine satıldığı ve 10 gün içinde boşaltılması…………” ihtar edilmiştir.Müvekkil davaya konu temlikten böylece haberdar olmuştur.
Bilindiği üzere 1.1.2002 tarihinde yürürlüğe giren 4721 sayılı Yeni Türk Medeni Kanunu 194,240,254,279 ve 652.maddelerde “aile konutu” adı altında yeni bir hukuki kavram getirmiştir.TMK’nın 194/1.maddesi “eşlerden biri diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemez ; aile konutunu devredemez veya aile konutu üzerindeki haklarını sınırlandırmayacağını” hükme bağlamıştır.Bu düzenleme ile Tapu Sicilinde konutun maliki olarak gözüken eşin hukuki işlem özgürlüğü diğer eşin katılımına,onamına bağlanmıştır, amaç aile konutunu ve bu konut ile ilgili kanuni hakları koruma altına almaktır.Bu koruma, evlilik birliği devam ettiğine göre 4721 sayılı Kanunun yürürlüğe girişinden önceki edinilmiş aile konutları içinde geçerlidir.(Yargıtay 2.HD.3.5.2005 Tarih ve 2005/2547 e 2005/7234 K. Sayılı ilamı)
Bu hukuki durum karşısında somut olay değerlendirildiğinde ; Davalı eş A…….’nin, aile konutu niteliğindeki evlerini, boşanma davası açtığı 8.8.2005 tarihinden 10 gün önce 27.07.2005 tarihinde muvazaalı olarak, sırf eşinden mal kaçırmak ve boşanma davasının sonuçlarından kurtulmak amaçlı diğer davalı ……….’e temlik etmiştir.Davalı A…..’nin, diğer davalı ……..’a bu temliki muvazaalıdır.Çünkü davalı …………, davacının hem hemşerisi, hem de uzaktan akrabası ve üstüne üstlük de çalışma arkadaşıdır, Davalılar ortak akrabaları M. Ü’nün işyerinde yıllarca birlikte çalışmışlardır, aile olarak görüşen insanlardır. Davalı İ…….., Davalı A……’nın yakını olup boşanma ve fiili ayrılık olayı yakından bilecek durumdadır.Kaldı ki, bekar olup asgari ücretle çalışmaktadır. E…….’da daire satın alabilecek ekonomik durumu da yoktur.
Muvazaalı ve mal kaçırmaya yönelik bulunan bu temlikin iptali ile halen burada oturmakta olan davacı eş ve müşterek çocuğun hakları korunmuş olacak hem de muvazaalı olan işlemin iptali sağlanacaktır.
DELİLLER : Tapu Kayıtları,Keşif-Bilirkişi İncelemesi,Nüfus Kayıtları,
Boşanma dosyası, İhtar,Tanık beyanları,Her Tür yasal delil.
HUKUKİ DAYANAK : MK,HMK ve ilgili mevzuat.
SONUÇ VE İSTEM : Açıklamaya çalıştığımız nedenlerle ;
Öncelikle HMK İlgili maddeleri gereğince taşınmazın iyiniyetli 3.kişilere devrinin önlenmesi açısından Tapu Kaydı üzerine İHTİYATİ TEDBİR KONMASINA,
Neticeten Davamızın KABULÜ İLE , Tapunun ………ili, ……… pafta, ……. ada,……. blok 2.kat …… nolu bağımsız bölüm üzerindeki 27.7.2005 tarihli temlikin İPTALİNE,Taşınmazın eski maliki davalı A…….. adına TESCİLİNE,
Tapu kaydına “Aile Konutu” şerhinin İŞLENMESİNE,
Lehimize vekalet ücreti TAKDİRİNE,Yargılama giderlerinin davalıya YÜKLENMESİNE KARAR VERİLMESİNİ saygılarımızla vekaleten dileriz. ../../……..
DAVACI VEKİLLERİ
Adı ve Soyadı
İmza
Eki :
> Vek.örneği
> İhtarname
> Yargıtay Kararı
…….. ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ HAKİMLİĞİ’NE
Davacı : N….. K…… TC:……………..
Vekili : Av. M…….. – adres
Davalılar : 1) İsim Soyisim TC ve Adres
2) İsim Soyisim TC ve Adres
Konu : Tapu İptali ve Tescil – Tescil Olmadığı Takdirde Satılan Taşınmazlarının Bedelinin İadesi Talebidir. (Fazlaya ilişkin haklarımız saklı tutulmuştur.)
Dava Değeri : ………….TL (Harca esas bedel, keşif sonucu tespit edileceğinden eksik harç gerçek değerin tespitinden sonra tamamlanacaktır.)
Açıklamalar :
Davacı müvekkilim ile davalılar kardeştirler. Davalılar …… İli ……… İlçesi ……. Köyü … Parsel sayılı taşınmazdaki tüm hak ve hisselerini taşınmaz satış vaadi sözleşmesi ile müvekkilime devretmişler ve satış bedelini almışlardır.
Davalılardan ……………. , ……………… Noteri tarafından düzenlenen 28.07.1998 tarih ve 6679 yevmiye nolu Taşınmaz Satış Vaadi Sözleşmesi ile, …… İli ……… İlçesi ……. Köyü … Parsel sayılı taşınmazdaki hissesini bedelini de peşin alarak müvekkilime satışını yapmıştır. Diğer davalı ……… da, ……………. Noteri tarafından düzenlenen 02.12.1994 tarih ve 11560 yevmiye nolu Taşınmaz Satış Vaadi Sözleşmesi ile, …… İli ……… İlçesi ……. Köyü … Parsel sayılı taşınmazdaki hissesini bedelini de peşin alarak müvekkilime satışını yapmıştır.
Satıcı olan davalılara alacakları ödenmiş ve taşınmazdaki zilyedlik müvekkilime teslim edilmiştir. Ancak, anılan taşınmazdaki davalıların hisseleri satış vaadi sözleşmesinin düzenlenmesinden bu güne kadar müvekkilime devredilmemiştir. Bu nedenle dava konusu taşınmazdaki satış vaadi sözleşmesinde satıcı olarak yer alan davalıların adına kayıtlı olan hisselerin iptali ile müvekkilim adına tapuya tesciline, bu mümkün olmadığı takdirde satış vaadine konu taşınmazların rayiç bedelinin tespit edilerek müvekkilime ödenmesi için huzurdaki davayı açma zaruretimiz hasıl olmuştur.
Reklam Store
Ayrıca, dava konusu taşınmazda davalıların hisselerinin 3. Kişilere devretme olasılıkları bulunmaktadır. Bu nedenle dava konusu taşınmaz üzerine davalıların hisselerinin 3. Kişilere devrinin önlenmesi için tedbir konulmasına ya da davalıdır şerhi konulmasına karar verilmesini talep etmekteyiz.
Deliller : Tapu Kaydı, Veraset İlamı, Satış vaadi sözleşmeleri, Bilirkişi, keşif ve sair yasal deliller.
Sonuç : Yukarıda arz ve izah edilen nedenlerle, fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydı ile,
– Öncelikle ihtiyati tedbir talebimizin kabulü ile dava konusu …… İli ……… İlçesi ……. Köyü … Parsel sayılı taşınmazdaki davalıların hisselerinin 3. Kişilere devrinin önlenmesi için tedbir konulmasına ya da davalıdır şerhi işlenmesine,
– Davamızın kabulü ile, …… İli ……… İlçesi ……. Köyü … Parsel sayılı taşınmazdaki davalılar adına kayıtlı bulunan hisselerin iptali ile müvekkilim adına tapuya kayıt ve tescilinin yapılmasına,
– Tapu iptali ve tescil yönündeki talebimiz uygun görülmez ise, davaya konu satış vaadi sözleşmesindeki, davalıların hisselerinin rayiç bedelleri tespit edilerek dava tarihinden itibaren faizi ile birlikte, rayiç bedel belli olmadığı takdirde satış bedelinin satış vaadi sözleşmesinin düzenlenme tarihinden itibaren yasal faizi ile birlikte günümüz değerine güncellenerek ve değiştirilerek davalılardan hisseleri oranında alınarak müvekkilime verilmesine,
– Yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davalılar üzerine yükletilmesine karar verilmesini saygılarımız ile arz ve talep ederiz.
Davacı Vekili
Av. ………………………..
Eki: Vekaletname, Veraset İlamı, Tapu Kaydı, Taşınmaz satış vaadi sözleşmeleri