Fazla Çalışma Alacağına Uygulanacak Faiz Nasıl Hesaplanır?
Fazla Çalışma Alacağına Uygulanacak Faiz
Fazla çalışma ücretinin zamanında ödenmemesi durumunda, bunun ödenmesinde gecikilen süre için borçlunun temerrüde düştüğü ve temerrüt faizi ödenmesi gerektiği söylenebilecektir(BK.102). Ancak, fazla çalışma ücretine uygulanacak gecikme faizinin (temerrüt faizinin) ne olacağı noktasında çeşitli görüşler bulunmaktadır. Bu nedenle konu hakkında bazı somut olgular da dikkate alınarak değerlendirilmelidir. Zira İş Kanunu genel olarak ücretteki gecikmeye ait bir gecikme faizi getirmekte (İş K. 34) fakat normali aşan çalışma ücretine uygulanacak temerrüt faizi hakkında herhangi bir hüküm içermemektedir. Yargıtayın konuyla ilgili vermiş olduğu kararlarda farklılıklar bulunmaktadır. Buna göre yüksek mahkeme bir kararında; İş K.34 uyarınca “mevduata uygulanan en yüksek faiz”in gecikme faizi olarak fazla çalışmalar için de uygulanması gerekir derken, bir başka kararında; fazla çalışmalar ile ilgili olarak yasal faizin uygulanması gerektiğini belirtmiştir. Kanımızca fazla çalışma alacağının ücret eki alacağı niteliğinde olduğu kabul edilerek mevduata uygulanan en yüksek faizin, gecikme faizi olarak uygulanması yerinde olacaktır.
Öte yandan fazla çalışma ücreti Türk parasıyla ödenecekse faiz de Türk parası mevduata uygulanan faiz olur. Fakat normali aşan çalışma ücretinin dövizle ödenmesi gereken hallerdeyse aksine bir anlaşma yoksa, uygulanacak gecikme faizi “Devlet Bankalarının o yabancı para ile açılmış bir yıl vadeli mevduat hesabına ödediği en yüksek faiz oranıdır (3095 sy. Kanun 4/a). Hükmün açılımı bağlamında sadece “devlet bankalarınca o yabancı paraya uygulanan bir yıl vadeli mevduat hesabı faizinin en yüksek olanı tespit edilecektir. Devlet Bankası niteliği taşımayan bankaların faizi bizi ilgilendirmediği gibi devlet bankalarında da yalnızca bir yıl vadeli mevduat faizine itibar edecektir. Sözleşmeyle bunun özel bankaların faiz oranlarını da kapsar biçimde tespiti öngörülebilir. Fakat anlaşmayla getirilen oranın yasaca öngörülenden düşük olmaması gerektiğini belirtmeliyiz.
İster Türk Parası isterse dövizle ödeme ve faiz söz konusu olsun, faiz oranları yıllık olarak ele alınacak ve gecikmenin başladığı ilk andan itibaren o anki faiz yıllık süre için uygulanacak, bu yılın bitip izleyen yılın başladığı andaki yıllık oran yine bir yıllık süre için uygulanacak yani faiz oranı her bir yılın başındaki yıllık oran olarak bir yıl boyunca tatbik edilecektir. Yoksa bir yıllık süre içindeki herhangi bir zaman dilimindeki en yüksek faiz oranı olarak algılanmayacaktır. Faizin ilk başlangıç anı ise işverenin temerrüde düşürüldüğü ilk tarihtir.