Overbooking Hakkında Önemli Bilgiler

Yönetim Planının İptali Davası Nasıl Açılır?

Yönetim Planının İptali Davası Nasıl Açılır?

(634 s. KMK. m. 28, 33)

Görevli mahkeme

Sulh hukuk mahkemesi

Yetkili mahkeme

Anagayrimenkulün bulunduğu yer mahkemesi

Davacı

Kat malikleri kurulu toplantısına katılan ancak aykırı oy kullanan kat maliki

Davalı

Kat malikleri kurulu toplantısına katılan ancak olumlu oy kullanan kat malikleri

Zamanaşımı

Kat malikleri kurulunca verilen kararlar aleyhine, kurul toplantısına katılan ancak 32 nci madde hükmü gereğince aykırı oy kullanan her kat maliki karar tarihinden başlayarak bir ay içinde, toplantıya katılmayan her kat maliki kararı öğrenmesinden başlayarak bir ay içinde ve her halde karar tarihinden başlayarak altı ay içinde anagayrimenkulün bulunduğu yerdeki sulh mahkemesine iptal davası açabilir.

Kat malikleri kurulu kararlarının yok veya mutlak butlanla hükümsüz sayıldığı durum­larda süre koşulu aranmaz.

Açıklamalar

Yönetim planı, ana gayrı menkulün yönetim tarzını, kullanma maksat ve şeklini yö­netici ve deneticilerin alacakları ücretleri ve yönetime dair diğer hususları düzenleyen ve tüm kat malikleri ile külli ve cüz’i haleflerini bağlayan bir sözleşme niteliğindedir. Bu niteliği ile yönetim planı, Kat Mülkiyeti Kanununda öngörülen özel hükümler dışında genel sözleşme hükümlerine tabidir. Kat Mülkiyeti Kanununda hâkime resen düzenleme ve müdahale yetkisi verilen 10. maddenin son fıkrası ile 51. maddesinin son fıkrası hük­mü dışında hâkimin, yönetim planını imza etmek istemeyen kat malikinin bu planı hür iradesi dışında imza etmiş sayılmasına karar verilmesi şeklinde tezahür edecek bir mü­dahale yetkisi yoktur.

Yönetim plânında hüküm bulunmayan hallerde, anagayrimenkulün yönetiminden do­ğacak anlaşmazlıklar bu kanuna ve genel hükümlere göre karara bağlanır.

Yönetim planının bir hükmünün değiştirilmesi veya iptali yetkisi kat malikleri kuruluna aittir.

Yönetim planından çıkacak uyuşmazlıklarda, husumet, toplu ve blok yönetimlerine aittir.

Tüm kat maliklerinin imzasını taşıyan ve tapu kütüğünün eki olan yönetim planı, im­zalayanları bağladığı gibi onların külli ve cüz’i haleflerini de bağlar.(KMK: m. 28/4)

Yönetim planının değiştirilmesi için bütün kat maliklerinin beşte dördünün oyu şart­tır. Kat maliklerinin 33 üncü maddeye göre mahkemeye başvurma hakları saklıdır. .(KMK: m. 28/3)

Yönetim plânı ve bunda yapılan değişiklikler, bütün kat malikleriyle onların külli ve cüzi haleflerini ve yönetici ve denetçileri bağlar. .(KMK: m. 28/4)

Yönetim plânının ve onda sonradan yapılan değişikliklerin tarihi, kat mülkiyeti kütü­ğünün (Beyanlar) hanesinde gösterilir ve bu değişiklikler yönetim plânına bağlanarak kat mülkiyetinin kuruluş belgeleri arasında saklanır. .(KMK: m. 28/5)

Yönetim planı ile devre mülk sözleşmesinde yer alan bazı hükümlerinin iptaline yöne­lik davada, davanın tüm kat maliklerine ve devre mülk sahiplerine yöneltilmesi gerekir.

Yönetim planının değiştirilmesi için bütün kat maliklerinin beşte dördünün oyu şarttır. Kat maliklerinin 33 üncü maddeye göre mahkemeye başvurma hakları saklıdır.

Yönetim plânı ve bunda yapılan değişiklikler, bütün kat malikleriyle onların külli ve cüzi haleflerini ve yönetici ve denetçileri bağlar.

Kat malikleri kurulunca verilen kararlar aleyhine, kurul toplantısına katılan ancak 32 nci madde hükmü gereğince aykırı oy kullanan her kat maliki karar tarihinden başlayarak bir ay içinde, toplantıya katılmayan her kat maliki kararı öğrenmesinden başlayarak bir ay içinde ve her halde karar tarihinden başlayarak altı ay içinde anagayrimenkulün bulunduğu yerdeki sulh mahkemesine iptal davası açabilir; kat malikleri kurulu kararlarının yok veya mutlak butlanla hükümsüz sayıldığı durumlarda süre koşulu aranmaz. Kat maliklerinden birinin yahut onun katından kira akdine, oturma hakkına veya başka bir sebebe dayanarak devamlı surette faydalanan kimsenin, borç ve yükümlerini yerine getirmemesi yüzünden zarar gören kat maliki veya kat malikleri, anagayrimenkulün bulunduğu yerin sulh mahke­mesine başvurarak hakimin müdahalesini isteyebilir.(KMK. m. 33/1)

Yönetim Planının İptali Davası Dilekçe Örneği

SULH HUKUK MAHKEMESİ HAKİMLİĞİNE

DAVACI                      : ………………… (T.C…. Kimlik no……….. )

Adres:………………………………..

VEKİLİ                       : Av………………………………..

Adres:…………………………

DAVALILAR                : 1-………………………………..

Adres:…………………………

  • ………

Adres:…………………………

  • ………

Adres:…………………………

KONU                         : Yönetim Planı’nın 21. maddesinin iptali istemi talebidir.

AÇIKLAMALAR : 1- Müvekkilim davalılarla,…………………………………. adresinde   bulunan, tapuda

… ada ve … parselde kayıtlı taşınmazın paydaşı konumundadır.

  • Yönetim Planı’nın 21. maddesi hükmünde ortak yerlerden olan bahçenin sadece 1 ve 2 nolu daire maliklerinin kullanımlarına özgülenmesine ilişkin bir düzenlemeye yer ve­rilmiştir. Yönetim planının bu hükmü 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 16. maddesinde yer alan “Kat malikleri anagayrimenkulün bütün ortak yerlerine, arsa payları oranında, ortak mülkiyet hükümlerine göre malik olurlar. Kat malikleri ortak yerlerde kullanma hak-

kına sahiptirler; bu hakkın genel kömürlük, garaj, teras, çamaşırhane ve çamaşır kurutma alanları gibi yerlerdeki ölçüsü, aksine sözleşme olmadıkça, her kat malikine ait arsa payı ile oranlıdır.” hükmüne aykırıdır.

  • Açıkladığımız nedenlerle Yönetim Planı’nın 21. maddesinin iptal edilmesi için mah­kemenize başvurma zorunluluğu doğmuştur.

DELİLLER                 : Tapu Kaydı, yönetim planı ve diğer yasal deliller.

HUKUKİ SEBEPLER : 634 s. KMK. m. 16, 28, 33 ve ilgili mevzuat.

SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda açıklanan sebeplerle;

  • 634 sayılı kanuna aykırı olarak düzenlenen hükmün iptal edilmesine,
  • Yargılama giderleri ve vekâlet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine,

Karar verilmesini vekâleten arz ve talep ederiz.

Davacı Vekili

Av………………

EKLER:

Ek-1 Tapu kaydı

Ek-2 Yönetim planı

Ek-3 Kat malikleri kurulu toplantı tutanağı

Ek-4 Onanmış vekâletname örneği