Suç Üstlenme Suçunun Cezası Nedir?
MADDE 270- (1) Yetkili makamlara, gerçeğe aykırı olarak, suçu işlediğini veya suça katıldığını bildiren kimseye iki yıla kadar hapis cezası verilir. Bu suçun, üstsoy, altsoy) eş veya kardeşi cezadan kurtarmak amacıyla işlenmesi hâlinde; verilecek cezanın dörttı üçü indirilebileceği gibi, tamamen de kaldırılabilir.
Suç Üstlenme Suçunun Koruduğu Hukuki Değer
Madde metninde “suç üstlenme” suçu tanımlanmıştır.
Korunan hukuki değer; her hangi bir kişi suçu üstlenmiş olsa bile adliyenin hatalı karar vermesi nedeniyle saygınlık ve itibarının sarsılmasının, güven kaybına uğramasının engellenmesidir.
Suçun faili herkes olabilir.
Suçun mağduru yoktur. Suçtan zarar gören ise, adliye ve dolayısıyla devlettir.
Suç Üstlenme Suçunun Konusu
Yetkili makamlara, gerçeğe aykırı olarak, işlendiği veya katıhndığı bildirilen “suç”tur.
Kişinin, ancak bir “suç”u işlediği veya bir “suç”a katıldığı bildiriminde bulunması maddede öngörülen suçu oluşturur.
İdari soruşturmayı, bir kurumun iç işleyiş ve düzenini ilgilendiren disiplin cezasını gerektiren bir eylemin veya idari bir yaptırımı gerektiren kabahat eylemlerinin üstlenilmesi suç oluşturmaz. 270. maddede öngörülen suç üstlenme eylemi, adliyeye karşı işlenen suçlardandır. Yalnızca, adli makamlar tarafından soruşturulup kovuşturulabilecek, Kanunda suç olarak düzenlenmiş ve adli yaptırımı gerektiren eylemler suçun konusunu oluşturabilir.
Suç Üstlenme Suçunun Hareket ve Neticesi
Yetkili makamlara, gerçeğe aykırı olarak, bir suçu işlediğini veya suça katıldığını bildirmek suçun hareket öğesini oluşturur.
Kişi, gerçekte hiç işlenmemiş veya başkası tarafından işlenmiş olan bir suçu kendisinin işlediğinden bahisle, “gerçeğe aykırı olarak” üstlenmelidir. Bu üstlenmenin, yetkili makama bildirim şeklinde yapılmış olması gereklidir. Yetkili makam tarafından bir suçun üstlenilmesine ilişkin sözlü başvuru üzerine bir tutanak tutulmuş olabileceği gibi, yazılı başvuruda da bulunulmuş olabilir. Bildirimde bulunma şeklinin önemi yoktur.
Maddenin uygulanmasında önemli olan, failin işlediğini bildirdiği suçun uydurma olup olmaması değil, failin söz konusu suç ile ilişkisinin uydurma olup olmamasıdır. Bu nedenle kişinin, işlenmemiş bir suçun faili olduğunu ya da suça katıldığını bildirmesi ile suç oluşacağı gibi, bir başka kişinin işlemiş olduğu suçun faili ya da iştirakçisi olduğunu bildirmekle de suç oluşur. Üstlenilen suçun geçmişte işlendiği varsayılan veya yeni gerçekleşmiş olduğu iddia edilen bir suç olmasının önemi yoktur.
Madde metnine göre; bu suçun belli akrabalık ilişkisi içinde bulunulan kişilerin cezadan kurtulması amacıyla işlenmesi hâlinde, verilecek cezada indirim yapılabileceği gibi, ceza vermekten de vazgeçilebilir.
Suç üstlenmeye ilişkin sözlü veya yazılı bildirimde bulunulduktan hemen ya da bir süre sonra gerçeğe dönülmesi suçu ortadan kaldırmaz. Bu durumda hakimin, Kanunda öngörülmeyen bir etkin pişmanlık hükmü uygulaması olanağı bulunma-maktadrr. Ancak ceza, TCK’nın 62. maddesi uyarınca fail yararına hafifletici takdiri nedenler kapsamında indirime tabi tutulabilir.
Suç Üstlenme Suçunun Manevi Öğesi
- maddede öngörülen suç, failin, suçu işlemediğini veya suça katılmadığını ya da suçun hiç işlenmediğini bilerek ve kendi iradesi ile isteyerek yetkili makamlara bildirimde bulunması ile oluşur. Bir başka deyişle doğrudan kastla işlenebilir.
Suç Üstlenme Suçunun Yaptırımı
Yetkili makamlara, gerçeğe aykırı olarak, suçu işlediğini veya suça katıldığım bildiren kimseye iki yıla kadar hapis cezası verilir.
Suç Üstlenme Suçunda Kovuşturma ve Görevli Mahkeme
Suçun kovuşturulması şikayet koşuluna bağlı değildir. Soruşturma ve kovuşturma işlemleri doğrudan doğruya C. Savcılığı tarafından yapılır.
Adlî Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkında Kanunun 10. maddesi uyarınca yargılamayı yapmakla görevli mahkeme sulh ceza mahkemesidir.