Kumar Oynanması İçin Yer Ve İmkân Sağlama Suçu ve Cezası
MADDE 228.- (1) Kumar oynanması için yer ve imkân sağlayan kişi, bir yıla kadar hapis ve adli para cezası ile cezalandırılır.
- Çocukların kumar oynaması için yer ve imkân sağlanması halinde, verilecek ceza bir katı oranında artırılır.
- Bu suçtan dolayı, tüzel kişiler hakkında bunlara özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunur.
- Ceza Kanununun uygulanmasında kumar, kazanç amacıyla icra edilen ve kar ve zararın talihe bağlı olduğu oyunlardır.
Kumar Oynanması İçin Yer Ve İmkân Sağlama Suçu Açıklama
228.maddede, ETCK’nun 567-570.maddelerinde yer alan kumar suçu, “kumar oynanması için yer ve imkân sağlama” ve aynı eylemi çocuklar için yapma şeklinde nitelendirilmiştir. Yeni düzenlemede, eskisinden farklı olarak, suçun oluşabilmesi için “aleniyet” koşulu aranmamış, kumar oynanması için banko tutulması, özel müsadere, tekerrür ve itiyat hali ile ilgili düzenlemelere yer verilmemiş, “kumar oynama” fiili suç olmaktan çıkarılmıştır. 5236 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 34. maddesinde “kumar oynama” fiili idari para cezasını gerektiren bir kabahat olarak düzenlenmiş bulunmaktadır.
Kumar Oynanması İçin Yer Ve İmkân Sağlama Suçu Suçla Korunan Hukuksal Değer
Kumar oynanması için yer ve imkân sağlama suçu ile korunan hukuksal yarar, toplumun ve çocukların kumarın sosyal bakımdan ortaya koyduğu büyük tehlikeden ve doğurması olası facialardan korunması ve genel ahlakın düşmemesinin sağlanmasıdır.
Kumar Oynanması İçin Yer Ve İmkân Sağlama Suçu Suçun Faili Ve Mağduru
Bu suçun faili herhangi bir kimse olabilir.
Suçun mağduru ise, bu suçla sosyal ve ekonomik değerleri tahribata uğrayan toplum ile bu suçun ortaya koyduğu tehlikeden ve doğurması olası facialardan zarara uğrayan bireylerdir.
Kumar Oynanması İçin Yer Ve İmkân Sağlama Suçu Suçun Maddi Unsuru
Suçun maddi unsuru, kumar oynanması için yer veya başka surette imkân sağlanmasıdır. Suçun oluşması için, bu yerin aleni olması aranmamıştır. Bu tanıma göre, örneğin failin evinin bir odasını kumar oynanması için tahsis etmesi dahi suçun oluşması için yeterlidir. Önemli olan kumarın oynanması için sağlanan yer ve imkânın kumar oynamaya elverişli olmasıdır. Kumar oynatmak genel ahlaka aykırı bir davranış olduğundan, yasa koyucunun kumarın aleni veya özel bir yerde oynanması arasında fark gözetmeyen bu düzenlemesi kanaatimizce isabetli olmuştur. Zira “aleniyet” koşulu aranmış olsaydı aleni olmayan yerlerde kumar oynatmak özendirilmiş olurdu.
Ceza Kanununun uygulanmasında “kumar”ın ne anlama geldiği maddenin 4.fıkrasında tanımlanmıştır. Buna göre kumar, kazanç amacıyla icra edilen ve kar ve zararın talihe bağlı olduğu oyunlardır. Bu tanıma göre, kazanç amacı olmaksızın vakit geçirmek, eğlenmek amacıyla oyun oynanmasına yer ve imkân sağlanması, kumar oynatmak suçunu oluşturmaz. Kumar olarak kabulü için, oyunun kazanç amacıyla oynanması, kâr ve zararın, talihe (şans ve yazgıya) bağlı olması yeterli olup kazancın az veya çok olması suçun oluşumuna etkili değildir. Oynanan oyunun “kumar” tanımı içerisinde bulunup bulunmadığının belirlenmesi bakımından oyunun niteliğinin bilinmesi, gerektiğinde bilirkişi mütalaasına başvurulması gerekir. Spor Toto, Sayısal Toto, Şans Topu ve Milli Piyango özel yasalarla düzenlenip izin verilen oyunlardan olduğundan “kumar” kavramına dahil değildir. Yapılışındaki hile nedeniyle oynayanın sürekli kaybedeceği oyunun (örneğin “üç kağıt” tabir edilen ve bir tanesi joker olan üç kağıttan joker olanını bulmaya dayalı oyun, “şık şık”, “papel” olarak adlandırılan hile ve aldatma içeren oyunların) kumar olarak değil dolandırıcılık (157.md.) olarak nitelendirilmesi gerekir. 228.maddede tanımlanalı suçun oluşumu bakımından kumarın para karşılığı veya sigara, viski gibi herhangi bir mal karşılığı oynanması arasında fark yoktur. Ancak kâr ve zararın talihe bağlı olarak değil de oynayanın becerisine bağlı olarak girilen iddialar kanaa-
timizce “kumar” sayılmaz. Yeni düzenlemede “aleniyet” unsuru aranmadığından, dernek lokali gibi üye olmayanların giremeyeceği yerlerde, oynayanların üye olup olmadıklarına bakılmaksızın kumar oynanması için yer ve imkân sağlanması, özel bir toplantıda kazanç amacıyla kâr ve zararın talihe bağlı olduğu çekilişlerin yapılması halinde de 228.maddede tanımlanan suç oluşacaktır. Yargıtay, “spor kulübüne yardım amacıyla oynanan ve gelirinin spor kulübüne verildiği anlaşılan piyangonun” “Demekler Kanunu kapsamında kurulduğu anlaşılan spor kulübü ve Sağlık Ocağı Yaptırma ve Yaşatma Demeği başkanı ve yönetim kurulu üyesi olan sanıkların derneğin amaçlarını gerçekleştirmeye yönelik olarak ve ayrıca yardım gerekli bir kişinin kalp ameliyatını gerçekleştirmeye yönelik olarak mali kaynak bakımından ve ilçe kaymakamlığının bilgisi dahilinde karşılığında hediye vermek suretiyle düzenledikleri piyango niteliğinde görünen eylemlerinin” kumar oynatmak suçunu oluşturmadığına karar vermiştir. Müşterilere para ile satılan jetonlarla çalışan otomatik makinelerle oynanan oyunlarda, kâr ve zarar talihe bağlı ise YTCK’nun 44.maddesi (fikri içtima kuralı) gözetilerek eylemin 1072 sayılı Rulet, Tilt, Langırt ve Benzeri Oyun Aletleri ve Makineleri Hakkında Kanunun 2. maddesinin uygulanması gerekir. Oyunun oynanma kuralları ve jeton karşılığının verilen şeyle uygun olup olmadığı, oyun kurallarının önceden duyurulup duyurulmadığı hususları araştırılarak, gerektiğinde otomatik makine üzerinde konunun uzmanı olan bilirkişiler aracılığıyla inceleme yaptırılarak hile ve aldatma unsuru bulunduğu takdirde eylemin dolandırıcılık suçu kapsamında değerlendirilmesi gerekir.
Kumar Oynanması İçin Yer Ve İmkân Sağlama Suçu Suçun Manevi Unsuru
Suçun manevi unsuru, failin kazanç sağlamak amacıyla kar ve zararın talihe bağlı olduğu kumar oyununun oynanmasını sağlamak için yer veya başka suretle imkân sağlamaya yönelik kastı ile oluşmaktadır. Suçun taksirle işlenmesi mümkün değildir.
Kumar Oynanması İçin Yer Ve İmkân Sağlama Suçu Suçun Özel Görünüş Biçimleri
Suça teşebbüs ve iştirakin her halinin uygulanması mümkündür. Suçların içtimai bakımından da genel hükümler uygulanır. Kumar oynanması için yer ve imkân sağlayan kişinin kendisi de kumar oynuyorsa ayrıca 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 34.maddesinde öngörülen idari para cezasının da uygulanması gerekir.
Kumar Oynanması İçin Yer Ve İmkân Sağlama Suçu Suça Etki Eden Nedenler
Maddenin 2.fıkrasmda, çocukların kumar oynanması için yer ve imkân sağlanması, bu suçun dalıa ağır cezayı gerektiren nitelikli hali olarak tanımlanmıştır. Yasa koyucu, isabetli bulduğumuz bu hükümle, toplumun ahlakım bozan çok tehlikeli bir alışkanlık yapan kumar illetine çocukların sürüklenmesini önlemeyi amaçlamıştır. Bu durumda verilecek ceza bir katı oranında artırılacaktır.
Bu suç için özel bir hafifletici neden öngörülmemiştir.
Kumar Oynanması İçin Yer Ve İmkân Sağlama Suçu Kovuşturma
Bu suçun soruşturulması ve kovuşturulması resen yapılır. Suçun bir şirketin faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde hâkim veya mahkeme, şirket işlerinin yürütülmesiyle ilgili olarak kayyım atayabilir (CMK.133.md.)
Kumar Oynanması İçin Yer Ve İmkân Sağlama Suçu Görevli Mahkeme
Bu suçtan açılan davalara 5235 sayılı Kanunun lO.maddesi uyarınca sulh ceza mahkemesinde bakılır.
Kumar Oynanması İçin Yer Ve İmkân Sağlama Suçu Suçun Yaptırımı
Suçun faili bir yıla kadar hapis ve adli para cezası ile cezalandırılır. Hapsin maddede gösterilmeyen alt sınırı 49/l.madde uyarınca bir aydır. Adli para cezası ise 52/1.madde uyarınca tayin edilecektir.
Kumar Oynanması İçin Yer Ve İmkân Sağlama Suçu Dava Zamanaşımı
Suçun dava zamanaşımı süresi 66/1-e maddesi uyarınca sekiz yıldır.