Memurlarda Atama İptali Davası Nedir?

Kiralananın Tahliye Kararı Nasıl Çıkar? Kiralanan Nasıl Tahliye Edilir?

Kiralananın Tahliye Kararı Nasıl Çıkar? Kiralanan Nasıl Tahliye Edilir?

icra mahkemesi, kiracının itirazlarını yerinde bulmazsa, itirazı kal­dırıp, tahliyeye karar verir. Bu karar, İİK md 363/3gereği temyiz edilebi­lirse de, temyiz icrayı durdurmaz. Yani kiralayan hem tahliye, hem de haciz isteyebilir. îcra mahkemesinin, kararının infazı için, kararın kesin­leşmesini beklemeye gerek olmadığı gibi, tahliye kararının kiracıya tebliği de gerekli değildir.

Tahliye kararının temyiz edilmesi, sadece hacizli malların satışını durdurur.Ancak 269/c maddesinin 36. maddeye atfı dolayısıyla kiracı, teminat karşılığında (3 aylık kira bedeli) icranın temyiz incelemesinden sonraya bırakılmasını sağlayabilir.Tahliye kararının icra edilebilmesi için, kararın kiracıya tefhim veya tebliğinden itibaren, on gün geçmesi gerekir(269c/3).Bu süre geçtikten sonra kiracı, gayrımenkulden kendisin bir daha tahliye emri tebliğ edilmeden zorla çıkarılır.

Yargıtay 6. HD. bir kararında; Kira alacaklarının tahsili için, tahliye istemli yapılan icra takibi üzerine, borçluya ihtarlı ödeme emri tebliğ edildiğini, borçlunun, yasal süre içinde itiraz ederek takibi durdurduğunu alacaklının bu durumda, itirazın kaldırılması ile birlikte tahliye isteminde bulunması gerekirken, sadece tahliye isteminde bulunduğunu, yerel mahkemece talebin reddi gerekirken, tahliyeye karar verilmesinin hatalı olduğunu bildirmiştir.

Mahkemece, itirazın kaldırılmasına karar verilmeden, tahliyeye ka­rar verilemeyecektir. Bu bakımdan tahliye davasından ayrı olarak açılan, itirazın kaldırılması davasının sonucunun beklenilmesi gerekir.

îcra îflas Kanununun 269’uncu maddesine göre, borçlunun itirazı kaldırılıp taşınmazın boşaltılmasına karar verildikten sonra, borçluya ayrıca boşaltma emri tebliğ edilmeksizin icra memurunca boşaltma işle­mine başlanması gerekir.