Memurlarda Atama İptali Davası Nedir?

Kıdem Tazminatına Uygulanacak Faiz Nasıl Hesaplanır?

Kıdem Tazminatına Uygulanacak Faiz Nasıl Hesaplanır?

Kıdem Tazminatına Uygulanacak Faiz

Kıdem tazminatı, kanunen doğduğu anda muaccel olup, ödenmesi gerekir. 4857 sayılı İş Kanunu’nun 120 ve Geçici 6 ncı maddeleri uyarınca yürürlüğü devam eden mülga 1475 sayılı İş Kanunu’nun 14’ncü madde­cinde; ” …Kıdem tazminatının zamanında ödenmemesi sebebiyle açılalacak davanın sonunda hakim gecikme süresi için ödenmeyen süreye göre mevduata uygulanan en yüksek faizin ödenmesine hükmeder. …” hükmü ile kıdem tazminatının zamanında ödenmemesi halinde uygulanacağı belirtilmiştir. Zamanında ödenmeyen kıdem tazminatına ilişkin faiz temerrüt veya dava tarihinden değil iş akdinin sona erdiği tarihten itiba­ren işlemeye başlar.

Kıdem tazminatına düşük kanuni faiz uygulanması nedeniyle işçile­rin haklı yakınmalarının giderilmesine; özellikle enflasyon karşısında kıdem tazminatlarının erimesinin önlenmesine ve işverenlerin zamanın­da ödeme yapmaya zorlanmasına yönelik bir hükümdür. Diğer taraftan, kıdem tazminatına gecikme faizi olarak mevduata uygulanan en yüksek faiz, 2869 sayılı Kanunun yürürlük tarihi olan 30.07.1983′ ten sonraki fesihler içindir. Bu tarihten öncesi için uygulanacak gecikme faizi, kanu­ni faizdir.

Yargıtay bir kararında kıdem tazminatının taksitler halinde ve son taksitin de dava tarihinden önce ödendiğini, faiz konusunda kaydi iti­razda bulunulmadığına göre gecikme faizi istenemeyeceğine hükmettiği görülmektedir.

Yüksek mahkeme bir başka kararında kıdem tazminatına hakkın doğduğu tarihten itibaren en yüksek mevduat faizi yürütülmesi gerekir­ken reeskont faizine karar verilmesinin hatalı olduğuna hükmettiği gö­rülmektedir.

Kıdem tazminatına faiz başlangıcı iş akdinin fesih tarihidir. Ancak toplu iş sözleşmeleri ile faizin başlangıç tarihine ilişkin ileri bir tarih ka­rarlaştırılabilir. Konuya ilişkin Yargıtay vermiş olduğu bir kararda “ta­raflar arasında yürürlükte olan TİS.’in 65/son maddesine göre “işten ayrılanlara ödenmesi gereken kıdem tazminatı, akdin sona ermesinden itibaren en geç bir ay içinde ödenir.” bu hüküm dikkate alınmadan faiz hesabının 30 günlük sürenin bitiminden itibaren hesaplanması yerine, ayrılma tarihinden itibaren hesaplanıp hüküm altına alınmasının hatalı olduğuna” hükmettiği görülmektedir.

Kıdem tazminatı, ihtirazi kayıt dermeyan edilmeksizin kabul edil­miş ise, faiz talep edilemez. Zira, BK. Md,113’e göre, asıl borcun ödeme veya başka bir yolla kullanması halinde ona bağlı feri haklarda ortadan kalkar. Ancak, işlemiş faizleri talep hakkının saklı tutulduğu önceden eyan edilmiş veya halin icabından anlaşılıyorsa faiz talep edilebilir.

Mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı belirlenirken, bir yıllık levduata uygulanan oran esas alınmalıdır. Mevduata uygulanacak değil fiilen uygulanan en yüksek banka mevduat faizine hükmedilmelidir. lerkez Bankası’ndan en yüksek faizi uygulayan bankanın devlet veya zel banka olması fark etmeksizin faiz oranları öğrenilmelidir.