Gerekçeli Karar Geldi Ne Yapmam Gerekir?
Gerekçeli hükmün tebliği
CMK 275/2‟ye göre, hüküm istinaf yoluna başvuran Cumhuriyet savcısına veya ilgililere gerekçesiyle birlikte açıklanmamışsa; hükme karşı istinaf yoluna başvurulduğunun mahkemece öğrenilmesinden itibaren, gerekçe yedi gün içinde tebliğ edilir.
Bu hükümden de anlaşılacağı üzere, ilk derece mahkemesi duruşma sonunda hüküm fıkrasını açıklar ve duruşma tutanağına kaydettirir (CMK 223).
Hüküm fıkrası tefhim edilenler için istinaf süresi başlamaktadır.
Hüküm fıkrası kendisine tefhim olunan müdafi yedi gün içerisinde istinaf dilekçesini vermek zorundadır. İstinaf nedenlerini gerekçeleriyle birlikte içeren istinaf layihasını gerekçeli kararın kendisine tebliğinden sonra sunabilir. Burada ihtiyari istinaf layihasının sunulması için bir süre öngörülmüş değildir.
Kanuna göre, ilk derece mahkemesi hükmünün gerekçesi, tümüyle tutanağı geçirilmemişse, hükmün açıklanmasından itibaren en geç onbeş gün içinde gerekçeli karar dava dosyasına konulur (CMK 232/3). Buna karşılık CMK 275/2‟de, hüküm gerekçesinin istinaf yoluna başvurulduğunun mahkemede öğrenilmesinden itibaren yedi gün içerisinde tebliğ edileceği belirtilmektedir. CMK nın bu iki hükmü arasında uyumsuzluk bulunmakta ise de; CMK 275/2 sonradan yürürlüğe giren kanun olması sebebiyle uygulanması gerekir.