Genel Güvenliğin Kasten Tehlikeye Sokulması Suçunun Cezası Nedir?
MADDE 170- (1) Kişilerin hayatı, sağlığı veya malvarlığı bakımından tehlikeli olacak biçimde ya da kişilerde korku, kaygı veya panik yaratabilecek tarzda;
- Yangın çıkaran,
- Bina çökmesine, toprak kaymasına, çığ düşmesine, sel veya taşkına neden olan,
- Silâhla ateş eden veya padayıcı madde kullanan,
kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Yangın, bina çökmesi, toprak kayması, çığ düşmesi, sel veya taşkın tehlikesine neden olan kişi, üç aydan bir yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır.
Genel Güvenliğin Kasten Tehlikeye Sokulması Suçunun Koruduğu Hukuki Değer
Madde metninde, genel güvenliği kasten tehlikeye sokan fiiller, suç olarak tanımlanmıştır.
Korunan hukuki değer toplumun genel güvenliğidir.
Genel Güvenliğin Kasten Tehlikeye Sokulması Suçunun Maddi Öğesi
Herkes bu suçun faili olabilir.
Suçun mağduru yoktur. Suçtan zarar gören ise bütün toplumdur. Tehlike zarara dönüşmüş ise zarar gören kişi ya da kişilerin suçun mağduru olduğu kabul edilir.
Genel Güvenliğin Kasten Tehlikeye Sokulması Suçunun Hareket ve Neticesi
Maddenin 2. fıkrasında öngörülen hüküm sulh cezalıktır.
Bu hüküm uyarınca yangın, bina çökmesi, toprak kayması, çığ düşmesi, sel veya taşkın tehlikesine neden olan kişi, cezalandırılır.
Maddede öngörülen tehlike sonucunu doğurabilecek her eylem suçun hareket öğesini oluşturur. Serbest hareketli bir suçtur.
Maddede öngörülen suç bir somut tehlike suçu niteliği taşır.
Genel Güvenliğin Kasten Tehlikeye Sokulması Suçunun Manevi Öğesi
Suçun işlenmesinde doğrudan kast gerekli ve yeterlidir.
Failin yangın, bina çökmesi, toprak kayması, çığ düşmesi, sel veya taşkın tehlikesine neden olan eylemi, öngörülen tehlike sonuçlarının oluşacağını bilerek ve iradesi ile gerçekleştirmesi ile suç oluşur.
170. maddede öngörülen seçimlik eylemlerin taksirle de işlenmesi Öngörüldüğünden 171. maddede öngörülen, eylemin başkalarının hayatı, sağlığı veya malvarlığı bakımından tehlikeli olması hâlinde ya da zarar sonucunun meydana gelmesi durumunda ölüm veya yaralanma vb. neticeden taksirle sorumluluk söz konusu olabilecektir. Ancak mala zarar verme suçunun taksirle işlenmesi Yeni TCK’da öngörülmemiştir. TCK’nın 22/1. maddesi uyarınca taksirle işlenen fiiller, ancak kanunun açıkça belirttiği hallerde cezalandırılır.
Maddede öngörülen yangın, bina çökmesi, toprak kayması, çığ düşmesi, sel veya taşkın hallerinin oluşması halinde fail, meydana gelen zarar sonucundan sorumlu tutulur. Bu durumda failin 44. maddede Öngörülen fikri içtima kuralı gereğince en ağır cezayı gerektiren suçtan cezalandırılması gerekir.
Genel Güvenliğin Kasten Tehlikeye Sokulması Suçunun Yaptırımı
Maddenin 2. fıkrasında öngörülen suçu işleyen fail, üç aydan bir yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır.
Maddenin uygulanmasında hapis ve adli para cezası seçimlik olarak öngörülmüştür. TCK’nın 50/2. maddesi uyarınca suç tanımında hapis cezası ile adli para cezasının seçenek olarak öngörüldüğü hallerde, hapis cezasına hükmedilmişse; bu ceza artık adli para cezasına çevrilemez. Bu nedenle hakim öncelikle hapis cezasına mı yoksa adli para cezasına mı hükmedeceğine karar verecektir. Hakimin hapsi tercih etmemesi ve adli para cezasına hükmetmeye karar vermesi olanaklıdır.
Genel Güvenliğin Kasten Tehlikeye Sokulması Suçunda Kovuşturma Ve Görevli Mahkeme
Suçun kovuşturulması şikayet koşuluna bağlı değildir, soruşturma ve kovuşturma işlemleri doğrudan C.Savcılığı tarafından yapılır.
Adlî Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkında Kanunun 10. maddesi uyarınca sulh Ceza mahkemesi suçun yargılanması ile görevlidir.