Evlat Edinme Davası Nasıl Açılır?
Evlat Edinme Davası’nda Yetki
Evlat edinme davasında, evlat edinecek olanın «oturma yerindeki» Aile Mahkemesi, eşlerin birlikte evlat edinmelerinde ise eşlerden birinin «oturma yerindeki» Aile Mahkemesi yetkilidir, (md, 315)
Evlat edinme davasından önce küçüğün ana ve babasının rızasınının tespit edileceği Aile Mahkemesi, küçüğün veya ana ve babasının oturdukları yer mahkemesidir.
Evlat Edinme Davası’nda Yargılama Usulü
Hukuk davalarıyla ilgili yargılama usulünde genel kural; Hakimin, tarafların iddia ve savunmasıyla bağlı olduğu, onların ileri sürdüğü kanıtlara göre karar vereceğidir. Ancak; kanun koyucu bazı davaların kamu düzeni için taşıdığı Önemi dikkate alarak, bu kuralın bazı istisnalarını kabul etmiştir.
Evlat edinmeye ilişkin dava sonucu akdi yolla soybağı kurulduğundan, bu davanın yargılama usûlünde de genel kuraldan farklı olarak hakime geniş ölçüde araştırma ve inceleme yükümlülüğü getirilmiştir.
Aile Mahkemesi hakiminin karar vermeden Önce deyim yerindeyse “Kılı kırk yarması”, “ince eleyip sık dokuması” gereken davaların başında bu davalar gelmektedir.
Hakim, taraflarca ileri sürülüp sürülmediğine bakmaksızın gerektiğinde uzmanlardan da yardım alarak davayla ilgili her türlü durum ve koşulları kapsamlı biçimde araştırmalıdır. Yapılacak araştırma ve incelemede özellikle:
l)Evlat edinmek isteyenin kişiliği, sağlığı, ekonomik durumu, onu evlat edinmeye yönelten sebepler, eğitme yeteneği, aile ilişkileri, varsa çocuklarının evlat edinmeye karşı görüş ve düşünceleri,
2)Evlat edinilmek istenenin içinde bulunduğu koşullar, evlat edinmenin, yararına olup olmadığı hususları açıklığa kavuşturulmalıdır.
Evlat edinme başvurusundan sonra, evlat edinmek isteyenin ölmesi veya ayırt etme gücünü kaybetmesi, diğer koşullar bundan etkilenmediği takdirde evlat edinmeye engel olmaz. (md. 315/2)
Evlat edinme davasından sonra küçük ergin olursa, diğer koşullar (bakım, eğitim koşulu, ana babasının rızasının alınması gibi) daha Önceden yerine getirilmiş olmak kaydıyla, küçüklerin evlat edinilmesine ilişkin hükümler uygulanacaktır, (md. 315/3)
Evlat Edinme Davası’nda Evlat Edinme Kararının Sonuçları
Aile Mahkemesinin evlat edinme kararıyla birlikte, evlatlık ilişkisi kurulmuş olur. Evlat edinilenin ana ve babasına ait olan haklar ve yükümlülükler (velayet, bakım, eğitim v. b.) evlat edinene geçer.
Evlat edinilen, kan bağından doğan mirasçılığın koruduğu gibi, aynı zamanda evlat edinenin de mirasçısı olur. Buna karşılık evlat edinen, evlat edinilenin mirasçısı olamaz.
Evlatlık küçük ise evlat edinenin soyadını alır. Evlat edinilen ergin ise, evlat edinilme sırasında dilerse evlat edinenin soyadını alacaktır. Evlat edinen isterse, evlat edinilen küçük çocuğa yeni bir ad verebilir.
Nüfus kaydına evlatlığın ana, baba adı olarak evlat edinenin adı da, belli koşulların gerçekleşmesi halinde yazılabilir.
Bunun için:
1)Ayırt etme gücüne sahip olmayan küçüğün evlat edinilmiş olması,
2) Eşler tarafından birlikte evlat edinilmesi gerekir, (md. 314/2)
Tek başına evlat edinme de bu kural uygulanmaz.
Evlatlığın miras ve diğer haklarının zedelenmemesi için evlatlığın geldiği aile kütüğü ile evlat edinenin aile kütüğü arasında her türlü bağ kurulur. Kesinleşmiş evlat edinme kararı her iki nüfus kütüğüne işlenir. Evlat edinmeyle ilgili kayıt ve belgeler, evlat edinilen istemedikçe veya mahkeme kararı olmadıkça açıklanamaz, (md. 314)
EVLATLIK İLİŞKİSİNİN KALDIRILMASI DAVASI
DAVANIN AÇILABİLECEĞİ DURUMLAR
Önceki kanumuzdaki (743 s. T. K. M.) “evlatlığın refi”(md. 258), yeni kanunumuza alınmamıştır. “Evlatlık ilişkisinin kaldırılması” (4721 s. T. M. K. md. 317-319), evlatlığın refinden farklıdır. Evlatlığın refi: Mirastan ıskatı gerektiren bir durumun bulunması halinde , evlat edinenin istemi açacağı dava) üzerine, mahkemece evlatlık ilişkisinin kaldırılmasına karar verilmesi halidir. Evlatlığın, evlat edinene veya, yakınlarından birine karşı ağır bir cürüm işlemesi ya da evlat edinene, onun ailesine karşı kanunen yükümlü olduğu görevleri yerine getirememesi halinde açılabilecek bu davanın karşılığı yeni kanunumuzda bulunmamaktadır.
Yeni kanunumuza göre evlatlık ilişkisi:
- Evlat edinme işlemi, esasa ilişkin noksanlıklarından biriyle sakatsa,
- Rızası alınması gereken kişilerin rızası alınmadıysa kaldırılabilir.
Yasal sebep bulunmaksızın rıza alınmamışsa, rızası alınması gerekir. kişiler (örneğin evlat edinilen küçüğün anne ve babası, evlatlık evliyse eşi gibi) Aile Mahkemesine açacakları davayla, evlatlık ilişkisinin kırılmasını isteyebilirler. Ancak, davanın kabul edilebilmesi için, küçüğün menfaatinin bunun sonucunda ağır biçimde zedelenmemesi gerekir.
Evlat edinme işlemi esasa ilişkin diğer noksanlıklardan biriyle sakatsa (örneğin küçük için bir yıl bakılıp eğitilmiş olma koşulu gerçekleşmeden evlat edinme kararı verildiyse)Cumhuriyet Savcısı veya her ilgili evlatlık ilişkisinin kaldırılmasını isteyebilir. Noksanlıklar bu esnada ortadan kalkmışsa (örneğin bakım, eğitim süresi dolmuş veya evlat edinen evlat edinme davası sırasında otuz yaşını doldurmadığı halde evlatlık ilişkisinin kaldırılması davası sırasında doldurmuşsa) dava kabul edilemez. Yine noksanlık usule ilişkin olup (Örneğin küçüğe karşı özen yükümlülüğünü yeterince yerine getirmediği için rızası alınmayan ana veya babaya bu karar yazılı olarak bildirilmediyse) evlatlığın kaldırılması evlatlığın menfaatini ağır biçimde zedeleyecek ise dava reddedilecektir.
Görüldüğü gibi evlatlık ilişkisinin kaldırılması davası sınırlı nedenlerin gerçekleşmesi halinde açılabilir ve Özellikle usûle ilişkin noksanlıklar olması ya da rızanın bulunmaması nedeniyle açılacak davanın kabulü evlatlığın menfaatinin ağır biçimde zedelenmemesi koşuluna sıkı sıkıya bağlıdır.
Aile Mahkemesi hakiminin “evlatlık ilişkisinin kaldırılması” davası açıldığında ilk bakması gereken, davacının dava açma sıfatının bulunup bulunmadığı olmalıdır. Örneğin rızanın alınmaması nedenine dayalı davayı sadece “rızası alınması gereken kişi” açabilir. Ana veya babasının rızası alınmadan küçük için evlat edinme kararı verildiyse bu davayı Cumhuriyet Savcısı veya başkaları (örneğin evlatlık nedeniyle mirasçı olamayanlar gibi) açamazlar. Sadece rızası alınmayan ana veya baba açabilir.
Evlat Edinme Davası’nda Dava Açma Süresi
Evlatlık ilişkisinin kaldırılması davası, dava sebebinin öğrenilmesinden başlayarak bir yıl ve her halde evlat edinme işleminden (evlat edinmeye dair kararın kesinleşme tarihinden) itibaren beş yıl içinde açılabilir. Burada da süre, diğer soybağına ilişkin davalarda olduğu gibi hakdüşürücü niteliktedir. O davalardan farklı olarak ek bir süre tanınmamıştır.