CMK m. 74 Gözlem Altına Alınma Nedir? Nasıl Yapılır?
Gözlem altına alınma, fiili işlediği yolunda kuvvetli şüpheler bulunan şüpheli veya sanığın akıl hastası olup olmadığını, akıl hastası ise ne zamandan beri hasta olduğunu ve bunun, kişinin davranışları üzerindeki etkilerini saptamak için; uzman hekimin önerisi üzerine, Cumhuriyet savcısının ve müdafiin dinlenmesinden sonra resmî bir sağlık kurumunda belli bir süre tutularak, hakkında bilirkişi raporunun düzenlenmesinin sağlanmasıdır.
Gözlem altına alınmaya soruşturma evresinde sulh ceza hâkimi, kovuşturma evresinde mahkeme tarafından karar verilebilir.
Netice itibariyle özgürlüğün bağlanması sonucunu doğurduğundan, buna ancak hâkim veya mahkemenin karar verebildiğine dikkat edilmelidir. Ayrıca yine bu gerekçeyle, gözlem altına alınmayı koruma tedbirleri içinde değerlendiren yazarlar da mevcuttur.
Gözlem süresi üç haftayı geçemez. Bu sürenin yetmeyeceği anlaşılırsa resmî sağlık kuru- munun istemi üzerine, her seferinde üç haftayı geçmemek üzere ek süreler verilebilir; ancak sürelerin toplamı üç ayı geçemez.
Gözlem altına alınma kararına karşı itiraz yoluna gidilebilir; itiraz, kararın yerine getirilmesini durdurur.
Öte yandan gözlem altına alınmanın, bir zorunlu müdafilik hâli olduğunu hatırlatmakta fayda olduğunu düşünüyoruz (CMK m. 74/2).